Μετράμε πλέον αντίστροφα για τα Χριστούγεννα, ημέρες χαράς, οικογενειακής ευτυχίας και θαλπωρής, αλλά προπάντων ξεκούρασης. Φροντίστε ωστόσο να μην ξεκουραστείτε αποκλειστικά στον καναπέ (ή το κρεββάτι). Χαρείτε τις γιορτές με την καρδιά και όχι με την… κοιλιά!

xmasfamily

Πάμε βόλτα;
Περπατήστε, κάντε βόλτες με τα πόδια για να αγοράσετε δώρα, κάντε τα ψώνια σας χωρίς αυτοκίνητο, ασκηθείτε. Θα αλλάξει τη διάθεση σας, θα ηρεμήσετε και θα μπείτε περισσότερο στο κλίμα των γιορτών.

Αποφασίστε τι θα αγοράσετε, πριν μπείτε στο μαγαζί
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ δελεαστική η εικόνα ενός καταστήματος με φρέσκα ζαχαρωτά, γλυκά ή αρτοποιήματα. Πόσο μάλλον όταν περνάμε μπροστά του, μετά από μια …εξαντλητική έρευνα αγοράς για δώρα. Πριν μπείτε όμως, διαθέστε ένα λεπτό να σκεφτείτε ποιο έδεσμα θέλετε πραγματικά να δοκιμάσετε. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα βγείτε από το μαγαζί με…10 σακούλες γλυκά και μπισκότα!

Φτιάξτε πιο ελαφρές εκδόσεις των παραδοσιακών εδεσμάτων
Ειδικά τα εποχικά κέικ και κουλουράκια, αλλά και τα κυρίως πιάτα του γιορτινού τραπεζιού, έχουν πολλές παραλλαγές που μπορούν να μας γλιτώσουν από υπερβολικές θερμίδες.

Κρατήστε υγιεινά σνακ για τη δουλειά
Να έχετε πρόχειρα κάποια υγιείνα σνακ (φρέσκα φρούτα, μπάρες δημητριακών, σταφίδες κ.α.) στον εργασιακό σας χώρο, όταν οι συνάδελφοι αρχίζουν να φέρνουν χριστουγεννιάτικες λιχουδιές, που ως επί το πλείστον δεν υστερούν σε θερμίδες και λιπαρά.

Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας
Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση φαγητού στις γιορτές. Ακόμα όμως και αν θεωρείτε ότι το παρακάνατε, μην τιμωρείτε τον ευατό σας. Απλά, προσπαθήστε να περιορίστε λίγο τις μερίδες σας τις επόμενες μέρες, χωρίς να παραλείπετε γεύματα, και να φάτε πιο υγιεινά. Θα ισοσταθμίσετε έτσι το πλεόνασμα θερμίδων χωρίς να κάνετε… νηστεία μετά τις γιορτές!

Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com