Το μαζικότερο και συνάμα εκτενέστερο συνέδριο Διαιτολογίας Διατροφής υπό την Αιγίδα του Π.Σ.Δ.Δ. έκλεισε επιτυχώς με τη βράβευση των εργασιών. Με προσέλευση τουλάχιστον 1.500 ατόμων οι εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου ξεκίνησαν την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 27, στο σύγχρονο χώρο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Διαιτολόγοι, διατροφολόγοι, επιστήμονες στο χώρο της υγείας και της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και εκπρόσωποι της πολιτείας έδωσαν το παρόν τόσο στους χαιρετισμούς όσο και κατά τη διάρκεια των διεργασιών:

Ημέρα 1η-Πέμπτη 24/11:

Πιο συγκεκριμένα στην επίσημη έναρξη παρευρέθησαν ο Ειδικός Γραμματέας Διατροφής και Άσκησης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Κωνσταντίνος Παταβούκας, ο πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Δρ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ Φεγγέρος καθώς επίσης και ο επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής του ESPEN Dr Pierre Singer, ενώ ακολούθησε γραπτή επιστολή με τους ευγενικούς χαιρετισμούς και το ενδιαφέρον του ιατρού και Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δημητρίου Βαρτζόπουλου, ο οποίος καλωσόρισε με τη σειρά του τους συνέδρους σε ένα τετραήμερο επιστημονικού προβληματισμού και συζήτησης ερευνητικών αποτελεσμάτων με στόχο τα συμπεράσματα του συνεδρίου να μετουσιωθούν σε στρατηγικές και πολιτικές για την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού μέσω της διατροφής.

Περιληπτικά*:

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί από τους κ. Λ. Μελίστα Πρόεδρο Οργανωτικής Επιτροπής, κ. Αναγνωστόπουλο, κ. Φεγγέρο, κ. Μανωλαράκη Πρόεδρο ΕΔΔΕ και κ. Ρίσβα πρόεδρο του ΠΣΔΔ. Ακολουθήθηκε απο το στρογγυλό τραπέζι για την Εθνική Διατροφική Πολιτική με εισηγητή τον κ. Γ. Ρίσβα και ομιλητές τους κ. Γ. Χρουσο, κ. Α. Λινού και Α. Παπαγεωργίου. Συζητήθηκαν η πολιτική πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας, η σημασία της μεσογειακής πυραμίδας διατοφής στην προαγωγή υγείας και παρουσιάστηκαν δράσεις της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τη διατροφή και την άσκηση. Τέλος το στρογγυλό τραπέζι για τη διατροφική αξιολόγηση και τη νοσοκομειακή δυσθρεψία με πρόεδρο τον κ Μ .Χουρδάκη και ομιλητές την κ Πούλια και τον κ. P.Singer σήμανε και την ολοκλήρωση των διεργασίών της πρώτης ημέρας! Αξίζει να αναφερθεί πως παράλληλα με το βασικό πρόγραμμα του συνεδρίου διεκπεραιώθηκαν όλες τις ημέρες παράλληλες δράσεις, κλινικά φροντιστήρια, σεμινάρια LLL ανακοινώσεις εργασιών αλλά και διαλέξεις. Στην παρουσίαση της δράσης: “Μερίδες. Το μέγεθος…μετράει” by medNutrition με εισηγητές τους Ι. Κατσαρολη, Ν. Ζέρβα, Π. Παπαχρηστο αξίζει να σημειωθεί -μεταξυ ολων των άκρως ενδιαφεροντων δεδομενων που παρουσιαζονται στα πλαισια της καμπανιας-, η αναφορά σε όλους τους συνεργαζόμενους διαιτολόγους αλλά και στην ομάδα “δια…της Τροφης” για το σχολιασμο των μεγέθων μερίδας απο τον κ. Δημήτρη Πετσιο.

*Στο επόμενο δελτίο τύπου θα αναφέρουμε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σε εισηγήσεις από σημαντικούς ομιλητές για την πρώτη ημέρα, αναλυτικά

 

 

Ημέρα 2η-Παρακευή: 25/11/11

Περιληπτικά*:

To Πανελλήνιο Συνέδριο Διαιτολογίας- Διατροφής συνεχίστηκε με τα νεώτερα δεδομένα για το Σακχαρώδη Διαβήτη. Αξίζει να σημειωθεί η ταυτόχρονη επιτέλεση του κλινικού φροντιστηρίου την Αγγελική Ζαφειροπούλου, Ψυχολόγο ειδικευμένη στο “Έλεγχο του Στρες και Προαγωγή της Υγείας”, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Συνεργάτιδα δια…της Τροφής και της κ. Κατσαρού Αλεξίας, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Msc, με θέμα “την επίδραση του stress στη σχέση του ατόμου με την τροφή”. Στις επόμενες διαλέξεις, ξεχώρισε ιδιαίτερα του κ Χουρδάκη για τα ειδικά θέματα σε νεφροπάθειες. Μετά τo μεσημεριανό γεύμα-μπουφέ ακολούθησε μεταξύ άλλων η αναφορά της κ. Κοντογιάννη στο σκορ Μεσογειακής Δίαιτας, όπου από έρευνες φάνηκε πως η αύξηση του κατά 2 μονάδες συνεπάγει και μείωση θνησιμότητας κατά 8% και εμφάνισης καρκίνου κατά 4%, στο γενικό πλυθησμό αλλά και η ομιλία της κας V. Mohamed-ALi, όπου αποδεικνύεται ότι και ανάμεσα στους παχύσαρκους υπάρχει ετερογένεια στην κατάσταση της υγείας. Δηλαδή υπάρχουν οι “υγιείς παχύσαρκοι” και οι παχύσαρκοι που νοσούν. Οι “υγιεις” παχύσαρκοι δεν εμφανίζουν τις μεταβολικές επιπλοκές της παχυσαρκίας (ινσουλινοαντίσταση, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία). Bέβαια ο προστατευτικός μηχανισμός είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

*Στο επόμενο δελτίο τύπου θα αναφέρουμε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σε εισηγήσεις από σημαντικούς ομιλητές, για τη δεύτερη ημέρα αναλυτικά

Ημέρα 3η-Σαββάτο: 26/11/11

Περιληπτικά*:

Μαραθώνιος η προτελευταία ημέρα του συνεδρίου του ΠΣΣΔ, όπου επιτεύχθηκαν όλες οι διαδικασίες τόσο με τη διεκπεραίωση των σεμιναρίων LLL, τα επιμέρους σεμινάρια και κλινικά φροντιστήρια όσο και με την ανακοίνωση των εργασιών. Παράλληλα με αμείωτο ενδιαφέρον πληθώρα κοινού παρακολούθησε άκρως ενδιφέροντες ομιλίες, θέσεις και ερωτήματα επι των παρουσιάσεων, ξένων και Ελλήνων εισηγητών.

Την αυλαία άνοιξε το στρογγυλό τραπέζι για την παιδική παχυσαρκία με την κ  Κωνσταντινίδου συντονίστρια και πρόεδρο και ομιλητές την κα Κολοτούρου, κ Φαρατζιάν και κ Μανιό.

Μετά την ομιλία την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία της κ. A.de Loοy καθηγήτρια διαιτολογίας του Πανεπιστημίου του Plymouth, ακολούθησε η διάλεξη του κ Γεωργακάκη Χαράλαμπου, κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου και προέδρο του ΕΙΔ. Συζητήθηκε η σημασία των φυτικών στανολών στη μείωση της χοληστερόλης πλέον ως εργαλείο στη διαιτολογική πράξη, με πρόεδρο τον κ Μελίστα και ευγενικό χορηγό της ομιλίας τη ΜΙΝΕΡΒΑ Benecol. Τονίστηκε η σημασία πρόσληψης 2γ φυτικών στανολών ημερισίως στην καταπολέμηση της ολικής και LDL χοληστερόλης με τη χρήση λειτουργικών τροφίμων παράλληλα με τη διατροφική αγωγή καθώς οι τακτικές αυτές κερδίζουν συνεχώς έδαφος τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και στους καταναλωτές.

Ιδίατερα σημαντικό -και με εκτενή αναφορά στο επόμενο δελτίο τύπου– ήταν το στρογγυλό τραπέζι για την αθλητική διατροφή και η διάλεξη της κ. Nancy Clark με πρόεδρο τον Κ Κάβουρα, Επίκουρο Καθηγητή Εργοφυσιολογίας και Διατροφικής Αγωγής Αθλουμένων του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

*Στο επόμενο δελτίο τύπου θα αναφέρουμε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σε εισηγήσεις από σημαντικούς ομιλητές για την τρίτη ημέρα, αναλυτικά

Ημέρα 4η-Κυριακή: 27/11/11

Περιληπτικά*:

Η τέταρτη και τελευταία ημέρα του συνεδρίου ολοκλήρωσε λίαν επιτυχώς όλες τις διαδικασίες ομιλιών, σεμιναρίων και ανακοινώσεων εργασιών και ξεκίνησε με το στρογγυλό τραπέζι για τη διατροφή και την αλλεργία με πρόεδρο την κ Βασιλοπούλου και ομιλητές την κ . Αρβανίτη, τον κ. Πίτσιο και τον κ. Βούρδα. Συνεχίστηκε με την ομιλία για τα Nutraceuticals από τον κ. Ζαμπέλα και τα στρογγυλά τραπέζια αφενός του ΕΦΕΤ με πρόεδρο τον κ. Μανωλαράκη και αφετέρου γι την οικολογία και τη διατροφή με πρόεδρο τον Κ Πατερουλάκη και ομιλητές τον Κ. Βαραγιάννη και τον κ. Γεωργιάδη. Την αυλαία έκλεισε η βράβευση της εργασίας της Αννα Γαβριελλη απο την ομάδα της κ. Γιαννακουλια, Επίκουρη Καθηγήτρια Διατροφής και Διαιτητικής Συμπεριφοράς Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

*Στο επόμενο δελτίο τύπου θα αναφέρουμε ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σε εισηγήσεις από σημαντικούς ομιλητές, για την τέταρτη ημέρα αναλυτικά

 

Εδώ βλέπετε όλους τους χορηγούς του 11ου Πανελλήνιου Συνέδριου Διαιτολογίας Διατροφής υπό την Αιγίδα του Π.Σ.Δ.Δ.

 

Επίσης το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου θα το βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων:

http://www.hdacongress.gr/wp-content/uploads/2011/06/11th-HDA-congress-final-programme.pdf

 

Επιμέλεια-Σύνταξη: Επιστημονικη Ομάδα δια…της Τροφής