Υλικά για 4 άτομα

1 κιλό φιλέτο από μεγάλο ψάρι (ροφός, συναγρίδα, σφυρίδα)

150 gr τριμμένη φρυγανιά

2 ωμά αυγά

Αλάτι πιπέρι


για την αγγουροσαλάτα

1 μεγάλο αγγούρι

2 κουτ σούπας ζάχαρη

2 κουτ σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

2 κουτ σούπας ελαιόλαδο

3 κουτ σούπας λεμόνι

150 gr σουρωτό γιαούρτι

αλάτι

 

Βήματα

Κόβετε το φιλέτο ψαριού σε μικρά κομματάκια. Το βάζετε σε ένα μπολ και το μαρινάρετε με το λεμόνι, αλάτι και πιπέρι

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250 βαθμούς

Αναμιγνύουμε την φρυγανιά με τα αυγά και βουτάμε τα κομμάτια ψαριού στο μίγμα. Τοποθετούμε τα παναρισμένα κομμάτια ψαριού σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 20 λεπτά στους 250 βαθμούς.

Ετοιμάζετε την αγγουροσαλάτα. Πλένετε και σκουπίζετε το αγγούρι. Το κόβετε σε μικρές ροδέλες πάχους 2 χλς. Το βάζετε σε ένα μπολ και του ρίχνετε μπόλικο αλάτι και τις 2 κουταλιές ζάχαρη. Το αφήνετε να μαριναριστεί για 15 λεπτά μέχρι να αποβάλει τα υγρά του.

Το ξεπλένετε με άφθονο κρύο νερό και το σκουπίζετε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Το βάζετε μέσα σε ένα μπολ

Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε ένα μπολ ρίχνετε το γιαούρτι, το λεμόνι, το ελαιόλαδο και το ψιλοκομμένο άνηθο. Τα δουλεύετε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Το αδειάζετε μέσα στα λεπτοκομμένα αγγούρια και ανακατεύετε.

Τα σερβίρετε στα πιάτα και γαρνίρετε με 1-2 κουταλιές της σούπας αγγουροσαλάτα

 

 ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ανά μερίδα (~280 gr)

Ενέργεια/Θερμίδες (Kcal): 556

Πρωτεΐνες (g): 57,7

Υδατάνθρακες (g): 17,6

Λίπη (g): 27,9

Ω-3 (EPA/DHA): ~ 1-2 g

Βιτ. A (RE): 143,7

Φώσφορος (mg): 979

Μαγνήσιο (mg): 84,8

Ασβέστιο (mg): 138,5

 

Σχόλιο δια…της Τροφής

Το αγγούρι καλλιεργήθηκε στην Ινδία πριν 3000 χρόνια και διαδόθηκε στην Αρχαία Ελλάδα, με το όνομα βίλωος ή και συκιό. Η περιεκτικότητα του σε νερό είναι κοντά στο 97%, εμπεριέχοντας υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως η C και Β6, ενώ η φλούδα του είναι πλούσια σε βιταμίνη Α. Άκρως διουρητικό λαχανικό.