Το καλοκαίρι έχει κάνει την παρουσία του αισθητή με τις υψηλές θερμοκρασίες και την αυξημένη ηλιοφάνεια να χαρακτηρίζουν πλέον την καθημερινότητά μας. Οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν για όλους μια περίοδο ξεκούρασης, χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς που αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία κάθε χρόνο. Πολλές φορές όμως οι καλοκαιρινή διάθεση μας κάνει πιο επιρρεπείς σε διάφορες διατροφικές παρεκτροπές. Οι βραδινές έξοδοι, εκτός από το φαγητό είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και με την κατανάλωση ποτών. Τα δροσιστικά κοκτέιλ σίγουρα αποτελούν για τους περισσότερους αναπόσπαστο κομμάτι των καλοκαιρινών τους διακοπών. Είχατε όμως σκεφτεί ποτέ πως η τόσο αγαπημένη σε όλους καλοκαιρινή συνήθεια μπορεί και να παχαίνει;

 

Το αλκοόλ θεωρείται πηγή ενέργειας αφού διασπάται από τον οργανισμό προσφέροντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Ωστόσο, το αλκοόλ δεν έχει θρεπτική αξία, δεν προσφέρει δηλαδή θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα οι θερμίδες του να χαρακτηρίζονται “κενές”. Επιπλέον, το αλκοόλ δεν αποθηκεύεται στο σώμα, αντίθετα χρησιμοποιείται πρωτίστως και πολλές φορές εις βάρος των άλλων πηγών ενέργειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ο οργανισμός αρχικά θα “κάψει” τις θερμίδες από το αλκοόλ χρησιμοποιώντας έτσι πολύ λιγότερη ενέργεια από τις άλλες πηγές (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος της τροφής), η περίσσεια της οποίας θα αποθηκευτεί στο σώμα στη μορφή του λίπους.

Από την άλλη πλευρά, το αλκοόλ σε αντίθεση με τα τρόφιμα δεν δημιουργεί το αίσθημα του κορεσμού και μπορεί κατ’ αυτόν τον τρόπο να οδηγήσει πιο εύκολα σε υπερκατανάλωση. Μάλιστα, απορροφάται σχετικά γρήγορα επιταχύνοντας τη διαδικασία της πέψης και δημιουργώντας γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας. Επίσης, παρά τη δροσιά που μπορεί να αισθανόμαστε μετά την κατανάλωση ενός παγωμένου κοκτέιλ, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως μας ενυδατώνει. Πιο πιθανό είναι να συμβαίνει το αντίθετο, αφού η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ ασκεί διουρητική επίδραση παρεμποδίζοντας έτσι την επαρκή ενυδάτωση του σώματος που τόσο έχουμε ανάγκη ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αλλά ας μιλήσουμε και με αριθμούς. Σε γενικές γραμμές όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχει ένα ποτό, τόσο πιο θερμιδογόνο είναι. Όσον αφορά στα κοκτέιλ, αυτά περιέχουν επιπλέον χυμούς φρούτων, λικέρ ή γάλα που αυξάνουν ακόμη περισσότερη τη θερμιδική τους σύσταση. Έτσι, ενώ μία μερίδα ρούμι (45 ml, 14 gr αλκοόλ) δίνει 100 θερμίδες, ένα mojito (60 ml ρούμι, 1 κουταλιά της σούπας μαύρη ζάχαρη, μερικά φύλλα μέντας, ½ λάιμ ψιλοκομμένο, σόδα) περιέχει 220 θερμίδες. Ενδεικτικά, μία pina colada προσφέρει 262, μία μαργαρίτα 190, ένα strawberry daiquiri 180, ενώ ένα cosmopolitan 250 θερμίδες. Μάλιστα, εάν τα κοκτέιλ σερβίρονται στα μεγάλα και εντυπωσιακά στολισμένα ποτήρια, μπορούν εύκολα να δώσουν πάνω από 400 θερμίδες. Το ποσό αυτό είναι σημαντικό εάν αναλογιστούμε πως η πρόσληψη 500 επιπλέον θερμίδων καθημερινά οδηγεί σε σταδιακή αύξηση του σωματικού βάρους κατά ½ κιλό την εβδομάδα.

Έτσι, προσπαθήστε να περιορίσετε την κατανάλωση των πλούσιων σε θερμίδες κοκτέιλ. Ειδικά εάν οι έξοδοί σας είναι καθημερινές προτιμήστε ένα ποτήρι λευκό ή κόκκινο κρασί, ή ένα ποτήρι μπύρα που περιέχουν γύρω στις 80-90 και 100 θερμίδες, αντίστοιχα. Αποφύγετε την παράλληλη κατανάλωση αλμυρών σνακ –ξηροί καρποί, κράκερς, τσιπς- που σίγουρα συνοδεύουν το ποτό και προσπαθήστε να καταναλώσετε ένα ελαφρύ γεύμα πριν βγείτε έτσι ώστε να μην αισθάνεστε πεινασμένοι. Καλό θα είναι οι άνδρες να μην καταναλώνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα, ενώ οι γυναίκες περισσότερα από ένα. Και ποτέ μην ξεχνάτε πως η υπερκατανάλωση αλκοόλ, εκτός από τη γραμμή μπορεί να βλάψει και την υγεία σας!

Καλές διακοπές!

 

Κατερίνα Κυριακού Msc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

www.eatwell.gr