Οι άνθρωποι που παίρνουν έξτρα φυλλικό οξύ δεν κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διεθνής επιστημονική έρευνα, που φαίνεται να διαλύει τους φόβους που υπήρχαν μέχρι τώρα για τη συγκεκριμένη βιταμίνη.

 

Οι ανησυχίες είχαν προκληθεί από μια καναδική μελέτη που είχε συνδέσει το φυλλικό οξύ (λέγεται και βιταμίνη Β9) με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Όμως η νέα έρευνα σε 50.000 ανθρώπους, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό “The Lancet”, σύμφωνα με το BBC, δεν κατέληξε σε ανάλογο συμπέρασμα.

Μεταξύ άλλων, το φυλλικό οξύ, αν ληφθεί στην αρχή της εγκυμοσύνης, μειώνει τον κίνδυνο αποβολής ή γέννησης μωρών με προβλήματα. Από την άλλη, είχε κατηγορηθεί ότι μπορεί να «σκεπάζει» τα συμπτώματα αναιμίας σε μερικούς ηλικιωμένους ανθρώπους.

Η νέα μελέτη (μετα-ανάλυση), με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Στάιν Εμίλ Βόλσετ του νορβηγικού πανεπιστημίου του Μπέργκεν, ανέλυσε σε μια πενταετή περίοδο τα ποσοστά καρκίνων σε 50.000 ανθρώπους σε διάφορες χώρες, κάνοντας σύγκριση ανάμεσα σε αυτούς που έπαιρναν φυλλικό οξύ ως διατροφικό συμπλήρωμα και σε όσους έπαιρναν εικονικό χάπι (πλασέμπο). Στην πρώτη ομάδα υπήρχε απλώς μια οριακή -μη θεωρούμενη σημαντική από στατιστική άποψη- αύξηση στην εμφάνιση νέων καρκίνων (7,7% έναντι 7,3% της δεύτερης ομάδας), που μπορεί να ήταν και τυχαία.

Ο ερευνητής δρ Ρόμπερτ Κλαρκ του πανεπιστημίου της Οξφόρδης χαρακτήρισε «καθησυχαστικά» τα ευρήματα. «Αν υπήρχε κάποια σημαντική επίπτωση, θα την είχαμε βρει μέχρι τώρα», πρόσθεσε.

Σε διάφορες χώρες του κόσμου ήδη η εν λόγω βιταμίνη προστίθεται στο αλεύρι, με το σκεπτικό ότι τα οφέλη της είναι σαφώς μεγαλύτερα από τους όποιους κινδύνους. Από την άλλη, οι ερευνητές είπαν ότι, για προληπτικούς λόγους, δεν πρέπει να λαμβάνονται αυξημένες πρόσθετες δόσεις του φυλλικού οξέος.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

www.ygeiaonline.gr