Ένα με δύο ποτά την ημέρα μπορεί να προλάβει την οστική απώλεια στην τρίτη ηλικία αποφαίνεται αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Menopause.

 

Ομάδα ειδικών από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον μελέτησε τις επιπτώσεις της μετριοπαθούς κατανάλωσης αλκοόλ στην οστική υγεία ή την αντικατάσταση των παλαιών οστών με νέα, σε ομάδα υγιών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Μετά την εμμηνόπαυση οι γυναίκες έχουν μειωμένη παραγωγή νέων οστικών κυττάρων, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με την διαδικασία της απόρριψης των γερασμένων οστικών κυττάρων. Με άλλα λόγια, η ισορροπία παλαιών νέων ανατρέπεται υπέρ των πρώτων με αποτέλεσμα τον κίνδυνο οστικών καταγμάτων.

Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες που πίνουν ένα με δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα έχουν υψηλότερη οστική πυκνότητα από αυτές που δεν πίνουν καθόλου ή αυτές που κάνουν κατάχρηση.

Οι Αμερικανοί ερευνητές εξηγούν ότι το αλκοόλ μειώνει την οστική απώλεια στις μεσήλικες γυναίκες καταστέλλοντας τον ρυθμό απόρριψης των γηρασμένων οστικών κυττάρων.

Διαπίστωσαν εξάλλου ότι οι γυναίκες που έπιναν έως δύο ποτά την ημέρα είχαν πυκνότερα οστά από εκείνες που έπιναν μισό ποτό. Τα αιματολογικά τεστ έδειξαν ότι η αποχή από το αλκοόλ για δύο εβδομάδες προκαλούσε επιτάχυνση της οστική αναδιοργάνωσης σε όλες τις γυναίκες. Μετά από 14 ημέρες αποχής, το αίμα περιέχει υψηλότερα ποσοστά ενός μορίου που εκκρίνεται κατά την οστική αναδιοργάνωση. Και μια ημέρα μετά την χρήση αλκοόλ, τα επίπεδα του μορίου στο αίμα έπεφταν ξανά.

Η έρευνα πάντως δεν εξέτασε κατά πόσο τα ίδια οφέλη αφορούν και νεότερες γυναίκες. Σε παλαιότερη έρευνα, γυναίκες 20-47 ετών παρουσίαζαν μείωση στον δείκτη οστικής αναδιοργάνωσης μετά από την κατανάλωση δύο μπιρών.

Πηγή: health.in.gr

www.myhnews.gr