Κάποια στοιχεία της προσωπικότητάς μας φαίνεται ότι επηρεάζουν την υγεία μας και την ποιότητα της ζωής μας.

Smiling

Μία ομάδα ψυχολόγων υγείας από τα Πανεπιστήμια του Νότινγχαμ και της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες έκαναν μία έρευνα για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας και της έκφρασης κάποιων γονιδίων που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας ελέγχοντας τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η έρευνα – παρά τα όσα λέγονται συνήθως – δεν βρήκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στα αρνητικά συναισθήματα, όπως η κατάθλιψη ή η μελαγχολία για παράδειγμα, και την κακή υγεία.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η εξωστρέφεια, ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητας ορισμένων ανθρώπων, σχετιζόταν με αυξημένη έκφραση γονιδίων που καταπολεμούσαν τη φλεγμονή ενώ η εσωστρέφεια αντίθετα όχι. Έτσι, τα άτομα, που εξαιτίας της προσωπικότητας τους θα ερχόντουσαν σε επαφή με περισσότερους ανθρώπους, άρα και ιούς, διαθέτουν δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίθετα όσοι, λόγω της λιγότερο κοινωνικής τους προσωπικότητας, δεν θα εκτεθούν σε πολύ κόσμο δεν έχουν τόσο δυνατό ανοσοποιητικό.

Είναι όμως η βιολογία που καθορίζει την ψυχολογία ή μήπως η ψυχολογία που καθορίζει τη βιολογία;

vita.gr/medicalnews.gr