Πολλοί άνθρωποι παίρνουν 2-2,5 κιλά κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, εξαιτίας των γλυκών και των μεγάλων γευμάτων. Εξάλλου οι μέρες αυτές είναι γεμάτες με parties, οικογενειακές συγκεντρώσεις, πολύ φαγητό και ποτό, αλλά και με πολύ λίγη «βοήθεια» για να αντισταθείτε στους πειρασμούς.

xmasdinner

Με λίγη βοήθεια όμως, μπορείτε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητού. Αν διατηρήσετε μια υγιεινή και θρεπτική διατροφή, θα νιώθετε καλύτερα και θα έχετε περισσότερη ενέργεια για να απολαύσετε αυτή την περίοδο.

Δεν χρειάζεται να… πεινάσετε, με πολύ απλές κινήσεις μπορείτε να συγκρατήσετε το βάρος σας στην, πιθανότατα, πιο δύσκολη περίοδο του χρόνου.

Πριν το τραπέζι

Μην παραλείπετε γεύματα
Πολλοί πιστεύουν ότι αν παραλείψουν το πρωινό και το μεσημεριανό, εξοικονομούν αυτές τις θερμίδες για το δείπνο. Μπορεί να ακούγεται καλή ιδέα, αλλά η τακτική αυτή επιφέρει, αδυναμία, κόπωση, κακή διάθεση και πιθανότατα έναν επίμονο πονοκέφαλο που μπορεί να σας καταστρέψει τη βραδιά. Επιπλέον, όταν είστε πολύ πεινασμένοι και συνάμα «περιστοιχισμένοι» από εδέσματα με πολλές θερμίδες, είναι αναπόφευκτο ότι θα καταναλώσετε πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες αντιστοιχούν στα γεύματα που παραλείψατε. Ένα καλό πρωινό και ένα ελαφρύ μεσημεριανό γεύμα, θα σας χαρίζουν ζωντάνια και ενέργεια καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες πριν το party
Όταν πρέπει να παρευθείτε σ’ ένα party, φάτε κάτι πλούσιοσε φυτικές ίνες πριν ξεκινήσετε. Θα σας βοηθήσει να νιώθετε χορτασμένοι, ώστε να μην φάτε πάρα πολύ το βράδυ. Επιλέξτε τρόφιμα με λίγες θερμίδες όπως π.χ. μια μικρή σαλάτα, κάποιο φρούτο ή ένα μικρό μπόλ γάλα με δημητριακά ολικής άλεσης.

Στο τραπέζι

Πιείτε αρκετό νερό
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ήπια αφυδάτωση μοιάζει με το αίσθημα της πείνας. Ο καλύτερος τρόπος αποφυγής αυτής της κατάστασης είναι η κατανάλωση αρκετού νερού. Να έχετε ένα με δύο ποτήρια νερό πριν πιείτε αλκοόλ, αλλά και άλλο ένα μεταξύ ποτών, ώστε να ελέγξετε και την κατανάλωση αλκοόλ (κατα προτίμηση κρασί ή μπύρα).

Μην στέκεστε γύρω από τον μπουφέ
Δεν είναι εύκολο να αντισταθείτε στις διάφορες νοστιμιές που υπάρχουν σ’ ένα μπουφέ, οπότε απομακρυνθείτε από το τραπέζι! Επιλέξτε το φαγητό και το ποτό σας και μετακινηθείτε σε διαφορετικό μέρος του δωματίου. Όταν απουσιάζει το οπτικό ερέθισμα του φαγητού, είναι πιο εύκολο να κρατήσετε χαρακτήρα. Άρα, το μόνο που μένει είναι να σκεφτείτε πως κινηθείτε πριν και μετά το γεύμα.

Ελέξτε το πιάτο σας
Όταν συγκεντρώνεται μια παρέα ή οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι, το φαγητό σερβίρεται συνήθως…με φτυάρι! Προτιμήστε μια μικρή μερίδα για αρχή, ώστε να συμπληρώσετε αργότερα με κάτι που πραγματικά απολαμβάνετε.

Πιο αργά!
Ο εγκέφαλος χρειάζεται κάποια λεπτά για να καταλάβει ότι το στομάχι μας γεμίζει, με αποτέλεσμα να τρώμε μεγάλη ποσότητα φαγητού στο χρονικό αυτό διάστημα. Δεν χρειάζεται να τρώτε με τεράστιες μπουκιές! Σερβίρετε μικρές μερίδες στο πιάτο σας, αφήστε κάτω τα μαχαιροπήρουνα μεταξύ των μπουκιών και πιείτε λίγο νερό. Χαλαρώστε και απολαύστε τη γεύση και την υφή του φαγητού. Επικοινωνείστε με τους υπόλοιπους στο τραπέζι, άλλωστε γιορτές είναι!

Καταναλώστε τρόφιμα που σας αρέσουν
Κανένας δεν θέλει να στερείται, οπότε δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι πίτας ή ένα μπισκότο – όχι όμως και τα δύο. Σταθείτε μακριά από τον μπουφέ (ή το τραπέζι) και επιλέξτε ένα τρόφιμο που πραγματικά απολαμβάνετε. Το υπόλοιπο πιάτο μπορεί να γεμίσει με λαχανικά (ή φρούτα), κρακεράκια ολικής άλεσης, άπαχα τυριά ή αλλαντικά.

Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com