Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, όλο και περισσότερο συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ερευνητών τρόφιμα που εμπεριέχουν πολυφαινόλες λόγω των ευεργετικών δράσεων που κατά καιρούς τους έχουν αποδοθεί. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι φράουλες.

Οι επιδράσεις του συγκεκριμένου φρούτου στην υγεία φαίνεται να σχετίζονται με την περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, βιταμίνη C, φυλλικό οξύ καθώς και ιχνοστοιχεία.

Σε ποιούς τομείς εστιάζονται τα οφέλη της κατανάλωσής της;

  Αντιοξειδωτική δράση: Στα πλαίσια διαφόρων μελετών που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί, φαίνεται ότι η κατανάλωση της φράουλας ενισχύει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού και τα επίπεδα της βιταμίνης C.

  Αντιφλεγμονώδης δράση: Πληθώρα μελετών υποστηρίζουν ότι μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά σχετίζεται με μείωση της φλεγμονής που είναι αποτέλεσμα διαφόρων ασθενειών. Η πιθανή ευεργετική επίδραση της φράουλας στην προκαλούμενη από τα χρόνια νοσήματα φλεγμονή τονίζεται σε αρκετές μελέτες.

o   Δράση κατά του μεταβολικού συνδρόμου: Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο παραγόντων κινδύνου που περιλαμβάνει: κοιλιακή παχυσαρκία, μειωμένη ικανότητα του οργανισμού να αξιοποιήσει την γλυκόζη (αυξημένη γλυκόζη στο αίμα ή/και αντίσταση στην ινσουλίνη), μη φυσιολογικά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (δυσλιπιδαιμία) και υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση). Πολλές είναι οι μελέτες που αναδεικνύουν την πιθανή ευεργετική επίδραση των μούρων συμπεριλαμβανομένης της φράουλας στην υπέρταση και την υπεργλυκαιμία που αποτελούν συνιστώσες του μεταβολικού συνδρόμου.

o   Διατήρηση φυσιολογικού σωματικού βάρους: Γενικά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών φαίνεται να συμβάλει στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Όσον αφορά τις φράουλες συγκεκριμένα, φαίνεται δυνητικά να παίζουν έναν ρόλο στη μείωση των παθήσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

o   Αντιδιαβητική δράση: Σε αρκετές έρευνες έχει δειχθεί η αρνητική συχέτιση μεταξύ της υψηλής κατανάλωσης φρούτων-ειδικά μούρων (κατηγορία στην οποία συγκαταλέγονται και οι φράουλες)-και λαχανικών με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

o   Αντικαρκινική δράση: Οι φράουλες φαίνεται να παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση σε διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων

o   Νευροπροστατευτική δράση: Επιδημιολογικά δεδομένα έχουν δείξει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ουσιών που εμπεριέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις και βιοδραστικά συστατικά όπως η φράουλα, και του μειωμένου ρυθμού της διαδικασίας της γήρανσης.

Τελικά λοιπόν δεν αποτελούν τυχαία το πιο δημοφιλές φρούτο στην κατηγορία των μούρων στην Ευρώπη. Περισσότερες μελέτες στο μέλλον πιθανόν να αποσαφηνίσουν ακόμα παραπάνω τις ευργετικές του ιδιότητες!

Βιβλιογραφία: Afrin S.et. al. “Promising Health Benefits of the Strawberry: A Focus on Clinical Studies”, J. Agric. Food Chem., (2016)

 

Φωτεινή Νίκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

MSc Κλινικής Διατροφής

Εξειδίκευση στη Διαχείριση του Στρες