Έρευνα από το SLU συνιστά προσοχή με το συμπλήρωμα νατρίου.

Σε μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Saint Louis University οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αλατιού σε μορφή χαπιού δεν βοήθησε ιδιαίτερα τους αθλητές αντοχής. Ο Edward Weiss, Ph.D., επίκουρος καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο πανεπιστήμιο του Saint Louis, διατηρεί τις αμφιβολίες του σχετικά με την δημοφιλή θεωρία ότι η κατανάλωση αλατιού μπορεί να βοηθήσει τους αθλητές αντοχής, αναφέρει στις εφημερίδες Journal of Sports Science και Medicine.

 

Έχοντας επίγνωση των συστάσεων σχετικά με την αναπλήρωση του νατρίου λόγω απώλειας ιδρώτα κατά την διάρκεια της άσκησης, κάποιοι αθλητές αντοχής έχουν εξελίξει αυτήν την θεωρία. Οι αθλητές καταναλώνουν μερικές φορές μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού ή άλλα συμπληρώματα ηλεκτρολυτών, που περιέχουν νάτριο, κατά την διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα, σύμφωνα με την θεωρία ότι μπορεί να συμβάλει στην βελτίωση της απόδοσης. Το νάτριο που βρίσκεται σε αρκετά αθλητικά ποτά και τρόφιμα δεν δημιουργεί γενική ανησυχία. Ωστόσο, η κατανάλωση νατρίου και ηλεκτρολυτών σε μορφή χαπιών ή σκόνης για ροφήματα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πρόσληψη νατρίου.

 

Μερικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση άλατος θα οδηγήσει σε περισσότερο ιδρώτα, ο οποίος με την σειρά του θα προσφέρει πλεονεκτήματα στην απόδοση. Αυτή η θεωρεία βασίζεται στην αρχή της θερμορύθμισης, διαδικασία η οποία βοηθά στην διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Η αποτελεσματική θερμορύθμιση συνδέεται με την καλύτερη αθλητική απόδοση. Ο ιδρώτας, είναι ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το σώμα για να κατεβάζει την θερμοκρασία του όταν εκείνη είναι υψηλή.

 

Για τον προσδιορισμό των αποτελεσμάτων σχετικά με την υψηλή κατανάλωση συμπληρωμάτων νατρίου, που συνδέονται με την θερμορύθμιση, 11 αθλητές αντοχής συμμετείχαν σε μία διπλή- τυφλή μελέτη κατά την οποία υποβλήθηκαν σε δύο ώρες από την άσκηση αντοχής στο 60% του αποθεματικού ρυθμού της καρδιάς (η διαφορά μεταξύ μέγιστου καρδιακού ρυθμού και ρυθμού ηρεμίας) που ακολουθείτε από μια δοκιμή απόδοσης στην άσκηση. Τα αποτελέσματα της άσκησης οδήγησαν σε απώλεια περισσότερου από 2 λίτρα νερού , υπό την μορφή ιδρώτα. Κατά την διάρκεια μια συνεδρίας, οι αθλητές έλαβαν 1800mg νατρίου και το εικονικό φάρμακο.

 

Ο Weiss και οι υπόλοιποι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα νατρίου δεν φάνηκαν να επηρεάζουν την θερμορύθμιση.

 

Οι ερευνητές υπολόγισαν το ποσοστό ιδρώτα, την αντιληπτή άσκηση, την θερμική καταπόνηση, την καρδιαγγειακή τάση (αυξημένο καρδιακό ρυθμό κατά την περίοδο της άσκησης, ακόμα και όταν η άσκηση παραμένει σταθερή), την θερμοκρασία του δέρματος και την αφυδάτωση. Κανένα από τα παραπάνω δεν έδειξε στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ των δοκιμών.

 

Αυτά τα ευρήματα εξετάζονται από κοινού με τα γνωστά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την υπερβολική κατανάλωση αλατιού, ο Weiss παροτρύνει σε μία συντηρητική ερμηνεία των κατευθυντήριων γραμμών για την αναπλήρωση του νατρίου στους αθλητές.

 

‘Ενώ η μέτρια κατανάλωση νατρίου είναι απολύτως λογική και θα πρέπει να ενθαρρύνεται, ενώ η υψηλή πρόσληψη νατρίου σχετίζεται με προβλήματα υγείας, όπως η υπέρταση’ είπε ο Weiss. ‘Πολλοί Αμερικάνοι καταναλώνουν ήδη πολύ αλάτι σε καθημερινή βάση.’

 

‘Θα ήθελα να συστήσω στους αθλητές να χρησιμοποιούν συμπληρώματα που περιέχουν νάτριο με προσοχή, ειδικά όταν ημερησίως η πρόληψη υπερβαίνει το ανώτατο ασφαλές όριο των 2300 mg/ ημέρα για τους περισσότερους Αμερικανούς.’

Πηγή: www.medicalnewstoday.com

Επιμέλεια: Συντακτική ομάδα δια…της Τροφής