Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση “British Medical Journal” η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 30%. Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα μπορεί να ακούγονται οικεία, αφού ένας αριθμός προγενέστερων μελετών έχει συσχετίσει την πρόσληψη σοκολάτας με τη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας και άλλων μεταβολικών παραγόντων κινδύνου.

 

Βέβαια, τα καινούργια ευρήματα δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αφορμή για υπερκατανάλωση, μιας και μια τέτοια τακτική συσχετίζεται με την αύξηση του σωματικού βάρους, την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, ακόμη και καρδιακής νόσου. Αντίθετα, και όπως επισημαίνουν και οι ερευνητές της μελέτης, τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να εκκινήσουν μία σειρά προσπαθειών για τη μείωση του περιεχόμενου λίπους και ζάχαρης στις περισσότερες σοκολάτες και των προϊόντων της που πωλούνται στα ράφια των super markets.

O ερευνητής Oscar Franco και η ομάδα του από το πανεπιστήμιο του Cambridge στην Αγγλία ανάλυσαν τα αποτελέσματα 7 μελετών που συμπεριλάμβαναν συνολικά 100.000 άτομα χωρίς καρδιακή νόσο. Σε κάθε μελέτη συνέκριναν τα άτομα που σημείωναν την υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας με εκείνα που σημείωναν τη χαμηλότερη. Στις πέντε από αυτές αναφερόταν πως τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου. Ειδικότερα, “η υψηλότερη κατανάλωση σοκολάτας σχετίστηκε με 37% μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακής νόσου και με 29% μείωση του κινδύνου ανάπτυξης εγκεφαλικού επεισοδίου”, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Στις μελέτες που αναλύθηκαν δεν υπήρξε διαχωρισμός ανάμεσα στη μαύρη ή τη σοκολάτα γάλακτος και συμπεριέλαβαν την κατανάλωση διαφορετικών ειδών και μορφών σοκολάτας. Σίγουρα, η λιγότερο επεξεργασμένη μαύρη σοκολάτα που περιέχει και υψηλότερες ποσότητες αντιοξειδωτικών είναι εκείνη που έχει συσχετισθεί τις περισσότερες φορές με θετικά αποτελέσματα για την υγεία. Όπως και να έχει είναι απαραίτητο να διεξαχθούν και άλλες μελέτες για να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.

Μέχρι τότε μπορείτε να απολαμβάνετε με μέτρο την αγαπημένη σας σοκολάτα χωρίς τύψεις και ενοχές!

Κατερίνα Κυριακού

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

ΠΗΓΗ:
Buitrago-Lopez A, Sanderson J, Johnson L, Warnakula S, Wood A, Di Angelantonio E, Franco OH. Chocolate consumption and cardiometabolic disorders: systematic review and meta-analysis. BMJ. 2011 Aug 26;343:d4488.

Αναδημοσίευση από www.eatwell.gr