Στους δύσκολους αυτούς καιρούς, όλοι αναζητούμε τρόπους να βελτιώσουμε τη διάθεση μας και η λύση δεν βρίσκεται στο να καθόμαστε μέσα και να εκτονωνόμαστε με… φαγητό. Αντίθετα, δεν χρειάζονται απαραίτητα πολύπλοκες διαδικασίες, πολύ χρόνο ή περιττά έξοδα. Γνωρίζατε ότι το καθάρισμα του δωματίου σας θα μπορούσε να σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα; Στην πραγματικότητα, 20 λεπτά οποιασδήποτε σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως, αρκούν για να βοηθήσουν τη διάθεσή σας.

 

Ερευνητές από το University College of London [1] μελέτησαν στοιχεία από σχεδόν 20.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στις μελέτες Scottish Health Surveys τα έτη 1995, 1998 και 2003. Οι εθελοντές είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τη σωματική δραστηριότητα και την «ψυχολογική αναστάτωση». Η καθημερινή δραστηριότητα, όπως π.χ. οι οικιακές εργασίες, η κηπουρική, το περπάτημα και τα σπορ, συσχετίστηκε με 41% χαμηλότερο κίνδυνο ψυχολογικής αναστάτωσης. Η έντονη δραστηριότητα, σαν σπορ, είχε επιπλέον ευεργετικά αποτελέσματα. Όσο λοιπόν περισσότερο δραστήριοι είστε, τόσο το καλύτερο για τη διάθεσή σας.

Μελέτη του 2007 από το Πανεπιστήμιο του Duke [2], έδειξε ότι η άσκηση είναι ευεργετική για τα άτομα με κατάθλιψη. Η ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη διαπίστωσε ότι η άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική στην ανακούφιση της κατάθλιψης, όπως το αντικαταθλιπτικό Zoloft. Δυστυχώς βέβαια, η κούραση και η έλλειψη κινήτρων που σχετίζονται με την κατάθλιψη μπορεί να αποτρέψει την έναρξη κάποιας μορφής φυσικής δραστηριότητας.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε τις δυσκολίες αυτές, ώστε να λάβετε τα οφέλη της άσκησης.

1. Κάντε μικρά βήματα

Αν η ιδέα της άσκησης σας φαίνεται… βουνό, ξεκινήστε με μικρά βήματα. Κάντε μια βόλτα γύρω από το τετράγωνο ή πηγαίνετε στην τοπική λεωφόρο σας για να δείτε τις βιτρίνες των μαγαζιών. Ακόμη και λίγα λεπτά άσκησης μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της ενεργειακής σας κατανάλωσης.

2. Κάντε κάτι που απολαμβάνετε

Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι αγγαρεία. Επιλέγοντας μια δραστηριότητα που απολαμβάνετε, θα σας βοηθήσει να έχετε τουλάχιστον κίνητρο.

3. Αναζητήστε την αφορμή

Η άσκηση δεν πρέπει να είναι μια τυπική δραστηριότητα, που θέτετε σαν ραντεβού, ώρα και μέρος. Το περπάτημα, η κηπουρική ή το παιχνίδι με τα παιδιά ή τα κατοικίδια ζώα σας, είναι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε οπουδήποτε και οποτεδήποτε, για να νιώσετε πιο ενεργοί και ζωντανοί.

4. Πάρτε μαζί σας ένα φίλο

Η άσκηση μαζί με έναν φίλο, μπορεί να σας δώσει το κίνητρο τις ημέρες που απλά δεν έχετε όρεξη να… ξεκολλήσετε από τον καναπέ. Επιπλέον, ένας καλός φίλος μπορεί να προσφέρει σημαντική συναισθηματική υποστήριξη.

5. Μην τ’ αναβάλλετε

Η (ψυχολογική και σωματική) κόπωση και η αδιαθεσία είναι πολύ εύκολο να σας κάνει να αναβλητικούς, με την ελπίδα πως θα αισθανθείτε καλύτερα αργότερα. Πριν από το καταλάβουμε όμως, ο χρόνος έχει περάσει και μένουμε πιο μακριά από τους στόχους μας. Μπορούμε ωστόσο να μάθουμε τεχνικές για να καταπολεμήσουμε την αναβλητικότητα.

6. Επιβράβευση

Φροντίστε να ανταμείψετε εαυτόν για τις γενναίες σας αποφάσεις, να γίνετε πιο δραστήριοι, υγιείς και ζωντανοί. Προγραμματίστε ανταμοιβές για τον εαυτό σας – ανεξάρτητες φαγητού – που θα σας δώσουν κίνητρο για να συνεχίσετε να προσπαθείτε.

7. Κάντε την άσκηση μέρος της καθημερινότητάς σας

Βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να… χωρέσετε κάποιου βαθμού φυσική δραστηριότητα στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Με απλές αλλαγές, όπως το περπάτημα, οι σκάλες αντί του ασανσέρ, η στάθμευση σε μεγαλύτερη απόσταση από τη δουλειά σας, θα αυξήσετε το επίπεδο της δραστηριότητάς σας και θα αποκτήσετε αίσθημα ζωντάνιας.

8. Ύπαιθρος

Εάν είναι δυνατόν, επιλέξτε χώρους εκτός σπιτιού για να ασκηθείτε. Το 2007 η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Mind δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με μια μελέτη που έγινε για τα οφέλη της υπαίθριας άσκησης. Σε αυτή τη μελέτη, διαπιστώθηκε ότι το περπάτημα σε πάρκο ήταν πιο επωφελές για την διάθεση και την αυτοεκτίμηση, σε σύγκριση με μια βόλτα σε εμπορικό κέντρο. Δεν ήταν σαφής ο λόγος, αν και θα μπορούσε να οφείλεται στην περισσότερη έκθεση στο ηλιακό φως. Η έλλειψη του ηλιακού φωτός έχει συσχετισθεί με διαταραχές της διάθεσης, όπως η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (Seasonal Affective Disorder, SAD).

9. Ενταχθείτε σε μια ομάδα

Το να ενταχθείτε σε μια ομάδα μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να έχετε κίνητρο για να ασκηθείτε. Πρόκειται για μια αποφασιστική δέσμευση προς εσάς και αρκετούς ακόμα ανθρώπους. Επίσης θα σας βοηθήσει να διευρύνετε το κοινωνικό σας περιβάλλον και να μη νιώθετε περιορισμένος/ απομονωμένος.

10. Επιείκεια

Η ψυχολογική πίεση και η αρνητική διάθεση μπορούν να σας κάνουν να νιώθετε κουρασμένοι και χωρίς κίνητρο. Ακόμη και αν η άσκηση βοηθήσει εν μέρει την αρνητική σας διάθεση μακροπρόθεσμα, δεν φταίτε εσείς που δεν αισθάνεστε καλά. Να είστε επιεικής με τον εαυτό σας. Το σημαντικό είναι να κάνετε μια προσπάθεια να γίνετε πιο δραστήριοι. Η καλύτερη διάθεση, θα έρθει σιγά σιγά.

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

milesis@diatistrofis.gr

References
1. Hamer M, Stamatakis E, Steptoe A. Dose-response relationship between physical activity and mental health: the Scottish Health Survey. Br J Sports Med. 2009 Dec; 43(14): 1111-4
2. Blumenthal JA, Babyak MA, Doraiswamy PM, Watkins L, Hoffman BM, Barbour KA, Herman S, Craighead WE, Brosse AL, Waugh R, Hinderliter A, Sherwood A. Exercise and pharmacotherapy in the treatment of major depressive disorder. Psychosom Med. 2007; 69(7): 587-96
3. Mind Charity Group. Ecotherapy: The Green Agenda for Mental Health. Mind 2007; Accessed: Jan 15, 2008.