Ένα απλό χάπι προβιοτικών, το οποίο έχει την ιδιότητα να «επανακαλωδιώνει» τον οργανισμό θα μπορούσε να οδηγήσει στη θεραπεία και των δύο τύπων διαβήτη, υποστηρίζουν ερευνητές.

probiotics

Το νέο αυτό χάπι, το οποίο περιέχει ζωντανά βακτήρια από το ανθρώπινο έντερο, έχει βρεθεί πως μειώνει δραστικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Το πάγκρεας είναι το όργανο, το οποίο ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό των υγειών ατόμων. Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης ανακάλυψαν, ότι μια πρωτεΐνη που εκκρίνεται από ένα ανθρώπινο προβιοτικό, θα μπορούσε να μετατοπίσει τον έλεγχο αυτό από το πάγκρεας στο ανώτερο τμήμα του εντέρου, αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα express.co.uk.

Η λήψη ενός τέτοιου χαπιού προβιοτικών κάθε μέρα –ελπίζουν οι επιστήμονες- θα μπορούσε να θεραπεύσει και τους δύο τύπους διαβήτη, καθώς ανακάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο προβιοτικό, που υπάρχει στο ανθρώπινο έντερο, μπορεί να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στα διαβητικά ποντίκια έως και κατά 30%.

Ο καθηγητής John March, που ηγήθηκε της μελέτης, ανέφερε ότι τα ευρήματα αυτής αποτελούν «απόδειξη της αρχής», η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας θεραπείας για το διαβήτη.

«Αν λειτουργήσει με επιτυχία στους ανθρώπους, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι με τη λήψη απλά ενός χαπιού, ο πάσχων δε θα χρειαζόταν να κάνει τίποτε άλλο, για να διατηρεί υπό έλεγχο το διαβήτη. Είναι πιθανό όμως, να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες» σχολίασε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes.

medicalnews.gr