Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε στις 4 Μαρτίου 2015 νέα οδηγία αναφορικά με την ημερήσια πρόσληψη ελευθέρων σακχάρων από ενήλικες και παιδιά, ώστε να σχηματοποιηθούν κατάλληλες διατροφικές πολιτικές από τους εκάστοτε υπεύθυνους κυβερνητικούς φορείς.

Τα ελεύθερα σάκχαρα διαφέρουν από τα φυσικά σάκχαρα των φρέσκων φρούτων και των λαχανικών. Πρόκειται για μονοσακχαρίτες και δισακχαρίτες που απαντώνται στο μέλι, τα σιρόπια, τους (συμπυκνωμένους) χυμούς φρούτων και προστίθενται στα τρόφιμα από τον κατασκευαστή, μάγειρα ή καταναλωτή.

sugar720

Επιστημονικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι αφενός όσοι καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες από αυτά τα ελεύθερα σάκχαρα έχουν μικρότερο σωματικό βάρος, αφετέρου δε αν αυξηθεί η κατανάλωσή τους αυξάνει υπολογίσιμα και το βάρος. Επιπλέον, τα παιδιά που καταναλώνουν ποσότητες ποτών με ζάχαρη είναι πιο πιθανά να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Όπως αναφέρεται, η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων θα πρέπει να μειωθεί σε λιγότερο από το 10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η σύσταση είναι ισχυρή και μπορεί να υιοθετηθεί ως πρακτική από τις επιμέρους κυβερνήσεις.

Μια επιπλέον μείωση, κάτω από το 5% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης, μπορεί «υπό συνθήκες» να επιφέρει επιπρόσθετα οφέλη για την υγεία. Αυτή η υπό προϋποθέσεις σύσταση βασίζεται σε χαμηλής ποιότητας στοιχεία από επιδημιολογικές και οικολογικές μελέτες, που συσχετίζουν την αυξημένων κατανάλωση απλών σακχάρων με την εκδήλωση τερηδόνας στα δόντια.

Επιμέλεια

Ομάδα Κλινικών Διαιτολόγων δια… της Τροφής