Όλοι γνωρίζουμε ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και χοληστερόλη σχετίζεται με αυξημένη εμφάνιση καρδιαγγειακών και άλλων παθήσεων. Πρόσφατα όμως επιστημονικά ευρήματα που προέρχονται από μια σειρά δημοσιευμένων μελετών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Σουηδίας κατάφεραν να συσχετίσουν την αυξημένη κατανάλωση πρόχειρου φαγητού με την πλέον συχνή μορφή άνοιας, τη νόσο του Αλσχάιμερ.

Οι ερευνητές μελέτησαν την πιθανότητα η αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και χοληστερόλης σε συνδυασμό με κάποιους γενετικούς παράγοντες να μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά εγκεφαλικές ουσίες που ευθύνονται για την εκδήλωση της νόσου αυτής. Πιο συγκεκριμένα, έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μια χημική αλλαγή που μπορεί να εντοπιστεί στους εγκεφάλους των πασχόντων από νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτή είναι η ύπαρξη τοξικών πλεγμάτων που προκαλούν την ανώμαλη σύνθεση της πρωτεΐνης Τ. Έτσι η επιστημονική ομάδα ασχολήθηκε με τη μετάλλαξη του γονιδίου apoE4 που εντοπίζεται στο 15-20% των ατόμων και είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ αφού σχετίζεται με την παραπάνω πρωτεϊνη. Το γονίδιο apoE4 εμπλέκεται και στην μεταφορά της χοληστερόλης.

Χρησιμοποιήθηκαν ποντίκια που τροποποιήθηκαν γενετικά έτσι ώστε ο οργανισμός τους να μιμηθεί την γονιδιακή μετάλλαξη των ανθρώπων στο παραπάνω γονίδιο και ακολούθησε διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και χοληστερόλη (πρόχειρο φαγητό) για εννέα μήνες. Παρουσιάστηκαν έτσι χημικές αλλαγές στο κεντρικό νευρικό σύστημα των ποντικιών ως ένδειξη μη φυσιολογικής οικοδόμησης της πρωτεΐνης Τ όπως και σημάδια ότι η χοληστερόλη των τροφίμων μείωνε τα επίπεδα μιας άλλης πρωτεΐνης, της Arc, που εμπλέκεται στην αποθήκευση των αναμνήσεων. Τα αποτελέσματα αυτά υποδυκνύουν την πιθανή συσχέτιση κακής ποιοτικά διατροφης και εμφάνισης νόσου Αλσχάιμερ, γεγονος που ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω διερεύνηση και σύνταξη νέων κατευθυντήριων οδηγιών που αφορούν τη διατροφη.

Επιμέλεια: Επιστημονική ομάδα “δια…της Τροφής”