Τελικά το τσάι μας χαλαρώνει ή διεγείρει το κεντρικό σύστημα, όπως ο καφές; Από τη στιγμή που περιέχει αντίστοιχο της καφεΐνης (σ.σ. τεΐνη), δεν δικαιολογείται να προσφέρει… εγρήγορση αντί για χαλάρωση; Κι όμως, πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει ότι το τσάι περιέχει μια ουσία που μπορεί να καταπραΰνει το stress.

 

Η χορήγηση συμπληρώματος με L-θειανίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο τσάι, μπορεί να βελτιώσει την δυνατότητα εστίασης/προσοχής και το χρόνο αντίδρασης σε ανθρώπους με έντονο άγχος υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη.

Η L-θειανίνη προέρχεται από το φυτικό είδος Camellia sinensis, που χρησιμοποιείται για να παραχθεί μαύρο, λευκό και πράσινο τσάι. Στις Η.Π.Α., πολλά ποτά, συμπεριλαμβανομένων των SoΒe Lifewater® και Vitamin Water®, περιέχουν L-θειανίνη, διατίθενται στο εμπόριο και στη βελτίωση συγκέντρωση και πνευματική αντοχή.

Στη μελέτη πήραν μέρος 18 υγιείς φοιτητές από την Ιαπωνία, που αξιολογήθηκαν με χρήση μιας κλίμακας άγχους και κατηγοριοποιήθηκαν ακολούθως σε 2 ομάδες: με μικρό ή έντονο stress. Και οι δύο ομάδες έλαβαν τυχαία σκέτο νερό ή νερό με 200 mg L-θειανίνης/100 ml νερού. Το τεστ άγχους έλαβε χώρα από 15 έως 60 λεπτά μετά την κατάποση.

Οι μαθητές στην ομάδα υψηλού άγχους που έλαβαν L-θειανίνη είχαν μειωμένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένη προσοχή και βελτιωμένο χρόνο αντίδρασης, σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Δεν παρατηρήθηκαν μεταβολές στην ομάδα χαμηλού άγχους.

Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες με μεγαλύτερο μέγεθος δείγματος για να κριθεί εάν τα συμπληρώματα L-θειανίνης έχουν θετικές επιδράσεις στο άγχος.

Είναι σημαντικό αφετέρου ότι όλα τα είδη τσαγιού που προέρχονται από το Camellia sinensis περιέχουν καφεΐνη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του άγχους. Ωστόσο, ορισμένα προϊόντα που παρασκευάζονται από τσάι δεν περιέχουν καφεΐνη.

 

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com

 

Source

Higashiyama A, Htay HH, Ozeki M. Effects of l-theanine on attention and reaction time response. J Funct Foods. 2011 May