Υλικά για 4 άτομα

600 γραμ ψαρονέφρι κομμένο σε χοντρές φετούλες

1 κουτ γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού

1 κουτ γλυκού κόκκους πράσινου πιπεριού

1 κουτ γλυκού κόκκους άσπρου πιπεριού

1 κουτ σούπας ελαιόλαδο

1 φλιτζ του καφέ κονιάκ

Για το φενόκιο

2 φενόκιο γύρω στα 200 γραμ και τα δύο

2 κουτ σούπας ελαιόλαδο

1 κουτ σούπας άνηθο ψιλοκομμένο

Χυμό από ½ λεμόνι

Αλάτι, πιπέρι

Βήματα

Ετοιμάζουμε κατ’ αρχήν το φενόκιο. Το καθαρίζουμε από τα εξωτερικά φύλλα και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Το βάζουμε σε ένα τηγάνι μαζί με ένα φλιτζ τσαγιού νερό. Το αφήνουμε να βράσει καλά μέχρι να εξατμιστεί εντελώς το νερό. Τότε ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το σοτάρουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να αρχίσει να παίρνει ένα απαλό ρόδινο χρώμα. Το αλατίζουμε το πιπερώνουμε, το σβήνουμε με το χυμό λεμονιού και ρίχνουμε μέσα τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ανακατεύουμε και το διατηρούμε χλιαρό.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε 1 κουτ σούπας ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί βάζετε μέσα τις φετούλες από το ψαρονέφρι. Τις ψήνετε καλά να ροδίσουν και από τις 2 πλευρές. Πασπαλίζετε με το μαύρο, πράσινο και άσπρο πιπέρι συνεχίζοντας το μαγείρεμα του κρέατος γυρίζοντάς το συχνά. Μόλις ροδίσει καλά ρίχνετε μέσα το κονιάκ, σκεπάζετε με ένα καπάκι το τηγάνι και σβήνετε το μάτι της κουζίνας. Το αφήνετε έτσι για 2 λεπτά και κατόπιν μοιράζετε στα πιάτα τις φετούλες από το ψαρονέφρι γαρνιρισμένες με το φενόκιο.

 Αντι για ψαρονέφρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπουκίτσες από κοτόπουλο ή γαλοπούλα και μπορείτε να προσθέσετε στα μπαχαρικά του κρέατος 1 πρέζα μοσχοκάρυδο Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ανά μερίδα (~200 γρ)

Ενέργεια/Θερμίδες (Kcal): 427

Πρωτεΐνες (g): 47,4

Υδατάνθρακες (g): 6,4

Λίπη (g): 22,9

Φυτικές Ίνες (g): 2,1

Θειαμίνη (mg): 1,2

Νιασίνη (mg): 7,7

Ριβοφλαβίνη (mg): 0,6

Κυανοκοβαλαμίνη (mg):1,1

Φολικό οξύ (μg): 20,1

Μαγνήσιο (mg): 59,5

Βιτ. C (mg): 14,4

Φώσφορος (mg): 460,5

Ψευδάργυρος (mg): 4,7

Σίδηρος (mg): 2,9

 Το σχόλιο δια…της Τροφής

Το φενόκιο ή μαραθόριζα, ήταν γνωστό στους Αρχαίους Έλληνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και τη νοστιμια του. Πράγματι, φέρει πληθώρα αντιοξειδωτικών συστατικών καθώς και ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Α, C φολικού οξέος και μαγνησίου.