Τώρα που ο χειμώνας έχει μπει για τα καλά και το κρύο μας οδηγεί σε μια «ζεστές» διατροφικές επιλογές το κακάο είναι ένα υπέροχο και γευστικό ρόφημα. Εκτός όμως από την γεύση το κακάο προσφέρει στον οργανισμό μια σειρά από ευεργετικά στοιχεία.

 

Το δέντρο του κακάο είναι ένα τροπικό φυτό που ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα. Η επιστημονική ονομασία των σπόρων του τροπικού δέντρου κακάο είναι Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει ελληνική προέλευση. Προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση και σημαίνει φαγητό των θεών.

Μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών προσδίδουν στο κακάο υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδίων, συστατικά με έντονη αντιοξειδωτική δράση. Εκτός από την προστασία έναντι της δράσης των ελεύθερων ριζών, μελέτες αποδίδουν στο κακάο δράση αντικαρκινική, αντιγηραντική και ενάντια στις καρδιοπάθειες.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι οι πολυφαινόλες μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων, των οποίων η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανότατα εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθηρωματικών βλαβών. Η κατανάλωση κακάο επομένως εμφανίζεται να έχει επίδραση τύπου ασπιρίνης επάνω στη λειτουργία των αιμοπεταλίων.

Μια άλλη μελέτη επίσης υποστηρίζει ότι αποτελεί ιδανικό ρόφημα για τον βήχα. Το κακάο περιέχει διάφορα αλκαλοειδή και θεοβρωμίνη. Διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα δρώντας ως διουρητικό. Κατά την κατανάλωσή του εκκρίνονται από τον εγκέφαλο ενδορφίνες, ουσίες με αναλγητικές ιδιότητες που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και σεροτονίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση.

Επίσης υπάρχουν έρευνες που υποστηρίζουν την άποψη ότι η διατροφή και συγκεκριμένα μια διατροφή πλούσια σε φλαβανόλες κακάο, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της διανοητικής μας υγείας, καθώς μεγαλώνουμε».

Τα παραπάνω συμπεράσματα αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά, αφού η γνωστική μας λειτουργία επιδεινώνεται όσο περνούν τα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι επηρεάζονται αρνητικά η μνήμη μας, η ταχύτητα με την οποία ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα δεδομένα και η ικανότητα να σχηματίζουμε μακροπρόθεσμες αναμνήσεις. Η ανακάλυψη, επομένως, ενός τρόπου που μπορεί να αναβάλει την έναρξη των προβλημάτων αυτών γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική, αφού αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής και ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνάει.

Δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητό το πως οι φλαβανόλες του κακάο βελτιώνουν τη γνωστική μας λειτουργία, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για αυτό ευθύνονται οι βελτιώσεις, που παρουσιάζονται όσον αφορά την αντίσταση στην ινσουλίνη και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

Το μόνο που πρέπει να προσέχει κανείς είναι η υψηλή του θερμιδική αξία καθώς η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των θερμίδων στην ημερήσια διατροφή μας.

 

Πηγή: healthpress.gr

www.medicalnews.gr