Τσιμπολογάτε κατά τη διάρκεια της μέρας ή μένετε πιστοί στα τρία μεγάλα γεύματα καθημερινά; Αν ανησυχείτε για το βάρος σας και θέλετε να χάσετε κάποια κιλά, υπάρχει ο σωστός τρόπος.

 

Οι άνθρωποι που τρώνε δυο μεγάλα γεύματα την ημέρα φαίνεται ότι χάνουν περισσότερα κιλά από τους ανθρώπους που τρώνε πιο συχνά, ακόμα κι αν τελικά καταναλώνουν την ίδια ποσότητα θερμίδων συνολικά, υποστηρίζει καινούργια έρευνα που διεξήχθη στην Πράγα και παρουσιάστηκε στην 73η επιστημονική συνεδρία της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρίας.

Τα εκπληκτικά αποτελέσματα

Οι συμμετέχοντες της έρευνας με διαβήτη τύπου 2 ακολούθησαν δυο διαφορετικά προγράμματα απώλειας βάρους για 12 εβδομάδες το καθένα. Η μια ομάδα έτρωγε τρία γεύματα και τρία σνακ κάθε μέρα και η άλλη ομάδα έτρωγε δυο μεγάλα γεύματα, πρωινό και γεύμα.

Συνολικά, και οι δυο ομάδες κατανάλωναν την ίδια ποσότητα θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, ωστόσο εκείνοι που έτρωγαν μόνο δυο φορές τη μέρα είδαν το Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) να μειώνεται τρεις φορές περισσότερο από ό,τι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν έξι γεύματα.

Για ποιο λόγο συνέβη αυτό; Όταν μειώνεται ο αριθμός των θερμίδων που καταναλώνονται, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, όταν οι άνθρωποι έτρωγαν μόνο δυο γεύματα τη μέρα, ο μεταβολισμός τους δεν έπεφτε τόσο όσο εκείνων που έτρωγαν πιο συχνά, ίσως γιατί το σώμα τους προσπαθούσε πιο σκληρά να χωνέψει μεγαλύτερα γεύματα, αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Hana Kahleova του Institute for Clinical and Experimental Medicine στην Πράγα.

Η «παγίδα»

Μην αποκλείετε από τη διατροφή σας έτσι εύκολα το δείπνο βέβαια, καθώς οι συμμετέχοντες της έρευνας ήταν διαβητικοί, άρα δεν υπάρχει καμιά ένδειξη ότι η διατροφή αυτή θα έχει τα ίδια αποτελέσματα σε ανθρώπους που δεν πάσχουν από την ίδια ασθένεια, ισχυρίζεται ο Stephen Gullo, πρόεδρος του Center for Health and Weight Sciences στη Νέα Υόρκη.

Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των μελετών που έχουν διεξαχθεί για την απώλεια βάρους σε μη διαβητικούς έχει αποδείξει ότι μια διατροφή σαν αυτή που παρουσιάστηκε παραπάνω είναι επιβλαβής για το βάρος. Πιο συγκεκριμένα, «όταν καταναλώνετε πολλές θερμίδες σε ένα γεύμα, στην ουσία οι επιπλέον θερμίδες αποθηκεύονται σαν λίπος αντί να χρησιμοποιηθούν σαν καύσιμο», λέει ο Gullo.

Επίσης, παλιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση μικρών γευμάτων μέσα στην ημέρα βοηθάει στη ρύθμιση του ζαχάρου και τον έλεγχο της όρεξης. Σαν αποτέλεσμα, έχετε λιγότερες πιθανότητες να μπείτε στον πειρασμό να φάτε παραπάνω από το κανονικό, γεγονός που μακροπρόθεσμα βοηθάει στη συντήρηση των χαμένων κιλών.

Φυσικά, ακόμα και η επικεφαλής της έρευνας, η Kahleova, αναφέρει ότι η κατανάλωση δυο γευμάτων την ημέρα δεν είναι η σωστή τακτική για την απώλεια βάρους, καθώς έτσι κι αλλιώς αυτό δεν είναι πρακτικό για τους περισσότερους. Όπως ισχυρίζεται η ίδια, το καλύτερο είναι να τρώτε ένα καλό και πλούσιο πρωινό και γεύμα και ένα ελαφρύ βραδινό.

Τι γίνεται όμως αν είστε επιρρεπής στο τσιμπολόγημα; «Αφουγκραστείτε το σώμα σας και προετοιμάστε από το σπίτι μερικά σνακ ή μικρά γεύματα που θα θέλατε να φάτε όταν έχετε λιγούρες», λέει ο Gullo.

Φροντίστε απλώς να είναι σνακ πλούσια σε ίνες και χαμηλά σε θερμίδες, έτσι ώστε να τρώτε όσο πρέπει και να χορταίνετε χωρίς να φορτώνεστε με επιπλέον θερμίδες.

www.medicalnews.gr