Ο κύριος όγκος του φαγητού που σερβίρεται σε ένα ταχυφαγείο (fast food) είναι πολύ πλούσιος σε λίπος και πρόσθετη ζάχαρη. Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τα τηγανητά, αυξάνει σημαντικά το πόσο ενέργειας και λίπους που καταναλώνεται, ειδικά από μικρές ηλικίες.

Deep_frying

Πρόσφατη μελέτη του Drew Ordon και συνεργατών, αποκαλύπτει ότι η τακτική κατανάλωση πρόχειρου φαγητού, όπως το τηγανητό κοτόπουλο και τα τηγανητά δακτυλίδια κρεμμυδιού ή πατάτες είναι επιβλαβή για το ήπαρ και έχουν αναπάντεχες επιπτώσεις για τους καταναλωτές. Το είδος αυτό του φαγητού φαίνεται πως συσχετίζεται με την εκδήλωση λιπώδους διήθησης στο ήπαρ (σ.σ. λιπώδες ήπαρ) σύμφωνα με τους ερευνητές.

Το ενδιαφέρον σημείο της έρευνας είναι ότι ακόμα και μετά από μόνο ένα μήνα και συνεχούς κατανάλωσης τηγανητών τροφίμων από fast food, λαμβάνουν χώρα σημαντικές αλλαγές στο συκώτι. Εν ολίγοις, τα τηγανητά δεν επιδρούν άσχημα μόνο στα λιπίδια του αίματος και τη γραμμή σώματος.

Οι ερευνητές περιγράφουν τις αλλαγές στα ηπατικά ένζυμα ως εκπληκτικά παρόμοιες με τη βλάβη που παρατηρείται στην ηπατίτιδα, που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια. Βρήκαν επίσης ότι, συγκεκριμένα οι τηγανητές πατάτες είναι από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα, εξαιτίας των πρόσθετων στις πατάτες. Πέραν από το αλάτι και το τηγάνισμα, προσθέτουν ζάχαρη για να γίνουν τραγανές και χρυσαφένιες, αλλά και εθιστικές, συμβουλεύουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, προειδοποιούν ότι και άλλα τρόφιμα των ταχυφαγείων έχουν πολλά πρόσθετα, με παράδειγμα τις σαλάτες στις οποίες χρησιμοποιούν προπυλική γλυκόλη ως αντιψυκτικό, για να μην μαραίνονται. Δείτε και το αντίστοιχο βίντεο:

http://www.cbsnews.com/news/fried-foods-have-similar-impact-on-your-liver-as-hepatitis/

Επιμέλεια
Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος