Υλικά

1 1/2 κιλό περίπου χταπόδι
1 σακουλάκι φάβα
3 σκελίδες σκόρδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
λίγη μουστάρδα
λίγο μέλι
λίγο άσπρο ξύδι


ελαιόλαδο
φρέσκο δεντρολίβανο
αλάτι
πιπέρι
νερό για βράσιμο

 

Εκτέλεση

 

Ρίχνετε λάδι στην κατσαρόλα που είναι σε αναμμένο μάτι, προσθέτετε το ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τη φάβα να σωταριστεί. Ανακατεύετε μέχρι η φάβα να γυαλίσει και να στεγνώσει η κατσαρόλα.

Προσθέτετε τόσο νερό, όσο να τη σκεπάσει, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρει μια βράση και στη συνέχεια να σιγοβράσει για περίπου 30’ να γίνει σα μελωμένος πουρές

Την αδειάζετε από την κατσαρόλα σε ένα μιξερ, την αλέθετε και την αφήνετε στην άκρη.

Ετοιμάζετε το χταπόδι. Ρίχνετε ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε ένα τηγάνι, προσθέτετε ελάχιστο νερό, μπόλικο λάδι και ανάβετε το μάτι.

Προσθέτετε το σκόρδο, το φρέσκο δεντρολίβανο και στη συνέχεια ολόκληρο το χταπόδι.

Αφήνετε να βράσει λίγο με τα υπόλοιπα υλικά και το γυρίζετε.

Προσθέτετε το ξύδι και αφήνουμε αρκετή ώρα να βράσει το χταπόδι.

Ετοιμάζετε τη σάλτσα. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύετε λίγη μουστάρδα με μέλι και νερό και περιχύνετε τη σάλτσα στο χταπόδι που βράζει. Αφήνετε να πάρει τη γεύση της σάλτσας και όταν είναι έτοιμο, σερβίρετε με τη φάβα.