Τούτη τη σαλάτα τη φτιάξαμε στο Τελ Αβίβ χρησιμοποιώντας μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ένα ντόπιο λαχανικό που λέγεται αγκινάρες της Ιερουσαλήμ. Σπάνια το βρίσκει κανείς σε μανάβικο στην Ελλάδα, αλλά μην κολλάτε πουθενά. Μπορείτε να κάνετε τούτη τη σαλάτα χωρίς αγκινάρες της Ιερουσαλήμ, αλλά με ελληνικότατες αγκινάρες. Επίσης μπορείτε να πάρετε πρωτοβουλία και να χρησιμοποιήσετε ακόμα και παντζάρι, σελινόριζα, γλυκοπατάτα, ρέβα και ότι άλλα θέλετε.

Υλικά για μια μεγάλη σαλατιέρα

15 κρεμμυδάκια (κοκκάρι) καθαρισμένα

20 μανιτάρια κομμένα στη μέση

4 καρότα κομμένα σε χοντρά σπιρτόξυλα

10 κλωναράκια σέλινο καλά καθαρισμένα

2 πιπεριές Φλωρίνης

10 αγκινάρες Ιερουσαλήμ (αν βρείτε)

1 μεγάλη σελινόριζα κομμένη σε μακρόστενα κομμάτια.

1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο

1 νεροπότηρο ζωμό λαχανικών

1 κουτ σούπας ζάχαρη

Χυμό από 1 λεμόνι

Αλάτι , πιπέρι

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζετε 1 λίτρο νερό, το αλατίζετε και το αφήνετε να πάρει βράση. Ρίχνετε όλα τα λαχανικά σας μέσα και τα ζεματάτε για 5 λεπτά. Τα αδειάζετε σε ένα σουρωτήρι. Παίρνετε τις κόκκινες πιπεριές τους αφαιρείτε το κοτσάνι και τις κόβετε σε χοντρά σπιρτόξυλα. Τις βάζετε μαζί με τα άλλα λαχανικά.Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνετε καλά το ελαιόλαδο και ρίχνετε μέσα όλα τα λαχανικά. Τα σοτάρετε ανακατεύοντας απαλά με ξύλινη κουτάλα. Τα αλατίζετε, τα πιπερώνετε, τα σβήνετε με το ζωμό. Αφήνετε να πάρει μια βράση, ρίχνετε μέσα το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, ανακατεύετε και αδειάζετε όλα τα υλικά μαζί με το ζωμό σε ένα ταψί του φούρνου. Ψήνετε τα λαχανικά στο φούρνο στους 180ο για περίπου 20 λεπτά. Σερβίρετε τη σαλάτα ζεστή.