Εάν η τάση “από Δευτέρα δίαιτα” σας έχει εγκαταλείψει σε πολλές περιπτώσεις και όλες οι καλές σας προθέσεις για “αποτοξίνωση” πάνε στράφι κάθε φορά που η απογευματινή σας λαχτάρα για σοκολάτα υπερισχύει της προσπάθειάς σας να παραμείνετε στο φρούτο, δεν είστε μόνοι. Για την ακρίβεια έχετε πολλή καλή παρέα, μιας και σύμφωνα με έρευνα οι Βρετανοί αναλώνουν 14 χρόνια από τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να κάνουν δίαιτα –και αποτυγχάνουν.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η γνωστή εταιρεία ηλεκτρικών ειδών Philips, οι Βρετανοί διαιτώμενοι περνούν περίπου τέσσερις με πέντε μήνες το χρόνο στο να μετρούν θερμίδες και να αισθάνονται τύψεις για την κάθε μπουκιά που καταναλώνουν. Μάλιστα, αποτελέσματα της ίδιας μελέτης υποδεικνύουν πως μία στις δέκα γυναίκες θα ξοδέψει ακόμη περισσότερα χρόνια από τη ζωή της (έως 18 συνολικά) όσο μεγαλώνει η αποφασιστικότητά της να χάσει το περιττό της βάρος.

Τι είναι αυτό όμως που οδηγεί μερικούς από εμάς στο να γίνονται μανιακοί.. διαιτώμενοι; Ενώ ένας στους τέσσερις ανθρώπους παραδέχεται πως οι εικόνες των διάσημων που προβάλλονται μέσω των μέσων επικοινωνίας αποτελούν την αιτία που τους κάνει να θέλουν να χάσουν βάρος, το 66% αποκάλυψε πως η σκέψη του να φορέσει κανείς πιο αποκαλυπτικά ρούχα το καλοκαίρι, συνιστά το απόλυτο κίνητρο.

Δεν είναι όμως μόνο οι γυναίκες εκείνες που σκέφτονται την παραλία. Η μελέτη αποκάλυψε επίσης έναν αυξανόμενο αριθμό ανδρών που κάνουν δίαιτα λίγους μήνες πριν το καλοκαίρι. Μάλιστα, οι άνδρες φαίνονται να είναι πιο πιστοί στην τήρηση του διατροφικού τους προγράμματος, αφού ένας στους τέσσερις εγκαταλείπει την προσπάθεια νωρίτερα σε σχέση με τη μία στις τρεις γυναίκες, που σταματούν πριν καταφέρουν να φτάσουν στο βάρος-στόχο. Το 32% των ατόμων επικαλείται την ανία, ενώ το 21% αυτών την έλλειψη πειθαρχίας σαν κάποιους από τους παράγοντες εγκατάλειψης.

Είναι γεγονός πως ο ερχομός της άνοιξης σηματοδοτεί την πίεση που αισθάνονται οι άνθρωποι για την εικόνα του σώματός τους εν όψει του καλοκαιριού. Θα ήταν πολύ καλύτερο να επιδιώκουν να υιοθετήσουν ένα υγιεινό τρόπο ζωής όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους –σε υπερβολικό μάλιστα βαθμό- σε συγκεκριμένους και λίγους μόνο μήνες.

 

Κατερίνα Κυριακού

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc