Αποφασίσατε να χάσετε βάρος με την καινούρια χρονιά; Να κάνετε κάτι για τον ευατό σας; Τουλάχιστον αυτή τη φορά, κάντε το σωστά.

Resolution

  1. Μην χαλάσετε υπερβολικά χρήματα για να επιτύχετε το στόχο σας. Κάντε μια έρευνα αγόρας για τον καταρτισμένο ειδικό που θα σας συμβουλέψει και εξοικονομήστε κάποια χρήματα για γυμναστήριο ή κάποιο οικιακό μηχάνημα γυμναστικής. Αυτά συνήθως αρκούν.
  2. Μείνετε επικεντρωμένοι στην απόφασή σας. Ένα ημερόλογιο για την πορεία του βάρους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, βοηθά ιδιαίτερα στο …ταξίδι της αυτοβελτίωσης. Χρησιμεύει επίσης και ως υπενθύμιση του κινήτρου μας για αλλαγή.
  3. Απλοποιήστε τον στόχο. Θέστε μικρούς εφικτούς στόχους, που τροποποιούνται κάθε φορά που επιτυγχάνουμε τον προηγούμενο, πάντα με τη βοήθεια του θεραπευτή. Βάλτε μετρήσιμους απτούς στόχους, με χρονικό όριο για να τους πραγματοποιήσετε.
  4. Να είστε προετοιμασμένοι ότι ο ενθουσιασμός της νέας προσπάθειας θα εξασθενήσει. Η ιδέα της αλλαγής σημαντικού μέρους της καθημερινότητας, δεν είναι το ίδιο ελκυστική μετά από ένα μήνα. Το παν είναι το διατηρήσετε ζωντανό το κίνητρό σας, εστιάζοντας στα οφέλη και τα θετικά της τροποιημένης συμπεριφοράς.
  5. Πιστέψτε στον εαυτό σας. Μην αφήνετε τις αποτυχίες του παρελθόντος να σας αποθαρρύνουν, δεν είμαστε φτιαγμένοι από τα… λάθη μας. Ξεκινήστε να αλλάξετε ό,τι πλέον είναι πρόβλημα, όχι να πολεμήσετε με το …φαγητό, για ακόμα μια φορά.
  6. Ζητήστε βοήθεια! Η απώλεια βάρους θα πρέπει συνιστά αλλαγή της σωματικής σύστασης – δηλαδή απώλεια λίπους και διατήρηση ή βελτίωσης της μυικής μάζας – πράγμα που απαιτεί σωστό σχεδιασμό και επαγγελματική εξειδικευμένη συνδρομή. Μην προσπαθείτε, για ακόμη μια φορά, μόνοι σας!

Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com