Η ενδοκρινική δραστηριότητα του οργανισμού σχετίζεται άμεσα με την ικανότητά του να προσαρμόζεται και να ανταποκρίνεται επιτυχώς –ή όχι- σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους, Εκτός από τις θυρεοειδικές, και άλλες ορμόνες επηρεάζουν το βασικό μας μεταβολισμό, επηρεάζοντας μέχρι κάποιο σημείο τα επίπεδα λειτουργίας του. Η ινσουλίνη, τα οιστρογόνα, η κορτιζόλη είναι κάποιες από τις ορμόνες εκείνες που συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις του οργανισμού που είτε βοηθούν είτε παρεμποδίζουν το αδυνάτισμα. Ας τις γνωρίσουμε μία μία:

 

Τα οιστρογόνα συντίθενται από τις ωοθήκες και η παραγωγή τους μειώνεται με την έναρξη της εμμηνόπαυσης. Η απουσία των οιστρογόνων στον οργανισμό μιας γυναίκας σχετίζεται με τη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Η προγεστερόνη εκκρίνεται επίσης από τις ωοθήκες κατά τη διάρκεια της κύησης και της δεύτερης φάσης του κύκλου. Είναι γνωστή ως ορμόνη της “ηρεμίας” και της “γαλήνης”. Τα μειωμένα επίπεδα της ορμόνης σχετίζονται με αρνητική διάθεση και συναισθηματική κατανάλωση τροφής.

Η κορτιζόλη εκκρίνεται από τους αδένες των επινεφριδίων σε καταστάσεις έντονου στρες. Η έλλειψή της είναι δυνατό να προκαλέσει κόπωση και έντονη όρεξη.

Η αλδοστερόνη εκκρίνεται επίσης από τους αδένες των επινεφριδίων και η κύρια λειτουργία της είναι η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης του αίματος. Τα μειωμένα επίπεδά της, ωστόσο, προκαλούν δυσκολία στη συγκέντρωση και έντονη επιθυμία για αλμυρές τροφές.

Η ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας με σκοπό τη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Είναι μία ορμόνη με έντονα μεταβολική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τα χρόνια υψηλά επίπεδά της να σχετίζονται με αυξημένο σωματικό βάρος.

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς μεταξύ άλλων ρυθμίζουν το μεταβολισμό και τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν εκκρίνονται σε επίπεδα χαμηλότερα των φυσιολογικών, είναι δυνατόν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους, δυσκολίες στη ρύθμιση της θερμοκρασίας σώματος, υπνηλία και κόπωση.

Η μελατονίνη εκκρίνεται από την υπόφυση και είναι η ορμόνη του ύπνου. Η έλλειψή της σχετίζεται με κακή ποιότητα ύπνου και ανεπαρκή ξεκούραση, μία κατάσταση που μπορεί να πυροδοτήσει την αυξημένη και αλόγιστη κατανάλωση φαγητού..

 

Κατερίνα Κυριακού

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc

 

www.eatwell.gr