Μια πρωτοποριακή κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity1, επιβεβαιώνει εκ νέου ότι τα αναψυκτικά με γλυκαντικά λίγων ή καθόλου θερμίδων μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους, όταν χρησιμοποιούνται συστηματικά.

 

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που συγκρίνει άμεσα την επίδραση της κατανάλωσης αναψυκτικών με γλυκαντικά λίγων ή καθόλου θερμίδων με την κατανάλωση νερού στην απώλεια σωματικού βάρους, παρέχοντας μια νέα προοπτική για το ρόλο τους σε μια υγιεινή διατροφή.

Η κλινική μελέτη, διάρκειας 12 εβδομάδων, πραγματοποιήθηκε σε 303 συμμετέχοντες με επικεφαλής τον Ερευνητή Καθηγητή James Hill και μέτρησε την επίδραση των αναψυκτικών με γλυκαντικά λίγων ή καθόλου θερμίδων στην απώλεια βάρους, στο πλαίσιο ενός συμπεριφοριστικoύ διατροφικού προγράμματος. Στη μελέτη αυτή, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν αναψυκτικά με γλυκαντικά λίγων ή καθόλου θερμίδων, έχασαν 44% περισσότερο βάρος -κατά μέσο όρο 5.95 κιλά σε διάστημα 12 εβδομάδων-, από εκείνους της ομάδας ελέγχου που κατανάλωναν νερό, οι οποίοι έχασαν κατά μέσο όρο 4.09 κιλά στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η ομάδα που έπινε αναψυκτικά με γλυκαντικά λίγων ή καθόλου θερμίδων, ανέφερε επίσης ότι ένιωθε μικρότερο αίσθημα πείνας, από την ομάδα που έπινε νερό.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε μια μεγάλη σειρά στοιχείων2, 3, 4, 5, 6 που αποδεικνύουν ότι τα γλυκαντικά λίγων ή καθόλου θερμίδων αποτελούν μια χρήσιμη επιλογή για τα άτομα που προσπαθούν να μειώσουν ή να ελέγξουν τη θερμιδική τους πρόσληψη, αλλά παράλληλα επιθυμούν να απολαμβάνουν γλυκιά γεύση. Συμπληρωματικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Γλυκαντικών (ISA) τον Απρίλιο του 2014, από τον Καθηγητή Adam Drewnowski, αποκάλυψαν ότι τα άτομα που χρησιμοποιούν γλυκαντικά χαμηλών ή καθόλου θερμίδων τείνουν επίσης να ακολουθούν μια πιο υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να είναι σωματικά πιο δραστήρια7.

Η Διεθνής Ένωση Γλυκαντικών θεωρεί ότι τα γλυκαντικά χαμηλών ή καθόλου θερμίδων παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση και διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Οι επιλογές με ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες που προσφέρουν τη γλυκιά γεύση, αλλά χωρίς τις θερμίδες, μπορούν να συνεισφέρουν σε μια υγιεινή και θερμιδικά ελεγχόμενη διατροφή, ενώ παράλληλα δεν επηρεάζουν την υγεία των δοντιών.

Βιβλιογραφία:

1. Peters JC et al, Obesity 2014; 22: 1415–1421.
2. Bellisle F & Drewnowski A., Eur J Clin Nutr 2007; 61: 691–700.
3. Mattes RD & Popkin BM., Am J Clin Nutr 2009; 89(1): 1–14.
4. Mackenzie T, Brooks B, O’Connor G., Ann Epidemiol 2006; 16(9): 688–91.
5. Raben A et al, Am J Clin Nutr 2002; 76(4): 721–9.
6. de Ruyter JC et al, N Engl J Med 2012; 367: 1397–06.
7. International Sweeteners Association (2014)

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

www.ygeiaonline.gr