Σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε πειραματόζωα, τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης επιδεινώνουν τα βλαβερά αποτελέσματα της παχυσαρκίας στο νευρικό σύστημα. Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής, παρουσιάστηκαν στο εφετινό ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας, στο Σαν Φραντσίσκο.

 

Όπως τονίζει η επικεφαλής της μελέτης, Anusha Jayaraman,PhD, του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Λος Άντζελες, «Η χαμηλή τεστοστερόνης και η παχυσαρκία, είναι συχνά ευρήματα στους άνδρες μεγάλης ηλικίας και σχετίζονται με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου 2 και της νόσου του Αlzheimer». Και συνεχίζει: «Τα νέα μας ευρήματα, δείχνουν ότι η παχυσαρκία και η χαμηλή τεστοστερόνη, συνδυάζονται όχι μόνο για να αυξήσουν τον κίνδυνο του διαβήτη, αλλά επίσης και για να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο».

Η μελέτη περιλαμβάνει αρσενικά πειραματόζωα (ποντίκια), τα οποία, μοιράστηκαν σε τρεις ομάδες και υποβλήθηκαν σε διατροφή με μεγάλη ποσότητα λιπαρών ουσιών (60% των θερμίδων), έτσι ώστε να προκληθεί παχυσαρκία. Κάθε ομάδα είχε οκτώ ποντίκια και διαφορετικά επίπεδα τεστοστερόνης. Η πρώτη ομάδα φυσιολογικά, η δεύτερη υποβλήθηκε σε χειρουργική αφαίρεση των όρχεων και είχε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Η τρίτη ομάδα υποβλήθηκε επίσης σε ευνουχισμό, αλλά της χορηγήθηκε τεστοστερόνη.

Η διατροφή με μεγάλη ποσότητα λιπαρών, είχε σαν αποτέλεσμα παχυσαρκία και διαβήτη. Σε σύγκριση με την ομάδα που είχε κανονικά επίπεδα τεστοστερόνης, τα ποντίκια χωρίς τεστοστερόνη, είχαν περισσότερο λίπος σώματος, υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και χειρότερη ανοχή στη γλυκόζη. Μετά τους ελέγχους στο αίμα, μελετήθηκαν οι εγκέφαλοι των ποντικών για πιθανές μεταβολές. Οι εγκέφαλοι των παχύσαρκων ποντικών, έδειξαν σημαντική φλεγμονή. Αυτές οι βλάβες ήσαν σημαντικά χειρότερες στους παχύσαρκους ποντικούς που είχαν συγχρόνως και χαμηλή τεστοστερόνη.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι, η χαμηλή τεστοστερόνη και η παχυσαρκία, αλληλεπιδρούν και προκαλούν φλεγμονή στο νευρικό σύστημα, η οποία πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο για διαταραχές, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η νόσος του Alzheimer» δηλώνει η ερευνήτρια.

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline