Τα νέα προέρχονται από το 10ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD)όπου παρουσιασιάστηκαν επιστημονικά νέα και τελευταία στοιχεία για την επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και τον διαβήτη από ειδικούς στον τομέα της διαιτολογίας και του διαβήτη στο 10ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) στο Ρότερνταμ, 30 Σεπτεμβρίου 2017

Με τον ρυθμό εμφάνισης του διαβήτη να αυξάνεται συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες, η συγκέντρωση πληροφοριών που στηρίζονται σε επιστημονικές αποδείξεις σχετικά με τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών ως μέσου για τη μείωση της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης, καθίσταται πλέον πιο σημαντική από ποτέ. Έτσι, η συζήτηση ορισμένων από τα πιο πρόσφατα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με την επίδραση της πρόσληψης ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στον έλεγχο της γλυκόζης αίματος στο 10ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD), ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα για εκατοντάδες διαιτολόγους, διατροφολόγους και φοιτητές διαιτολογίας που παρέστησαν στο συνέδριο της EFAD την περασμένη εβδομάδα.

Σε θεματική ενότητα με τίτλο «Διαβήτης – η διαχείριση μιας πανδημίας», που συντονίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαιτολόγων Ειδικών (ESDN) στον Διαβήτη και υποστηρίχθηκε από τη Διεθνή Ένωση Γλυκαντικών (ISA), ο Καθηγητής Fabrice Bonnet από το Πανεπιστήμιο του Rennes1της Γαλλίας, παρουσίασε νέα ευρήματα από μία υπό δημοσίευση τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή (RCT) διασταυρούμενου σχεδιασμού, που μελετά την επίδραση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στην ευαισθησία στην ινσουλίνη. Συνολικά, αρκετές μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι ορισμένοι διαιτητικοί παράγοντες όπως η αυξημένη πρόσληψη θερμίδων, λίπους και ζάχαρης συνδέονται με αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη1. Σχετικά με τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, ο καθηγητής Bonnet κατέληξε στο συμπέρασμα ότι: «Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά φαίνεται να έχουν ουδέτερη επίδραση στην ευαισθησία στην ινσουλίνη σε ενήλικα άτομα που δεν έχουν διαβήτη, πράγμα που σημαίνει ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά δεν επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη ούτε την έκκριση ινσουλίνης».

Παρουσιάζοντας μια επισκόπηση των τελευταίων διαιτητικών συστάσεων για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη, η Δρ. Αιμιλία Παπακωνσταντίνου από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ελλάδα και επικεφαλής του ESDN της EFAD στον διαβήτη, επισήμανε τη «στροφή» των πρόσφατων συστάσεων προς μία περισσότερο ασθενο-κεντρική και εξατομικευμένη προσέγγιση, η οποία λαμβάνει υπόψη τις προτιμήσεις του ασθενούς και τους μεταβολικούς του στόχους. Ενώ η απόλαυση του φαγητού είναι σημαντική για όλους, είναι ευρέως τεκμηριωμένο ότι τα άτομα με διαβήτη πρέπει να διαχειρίζονται τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων και ζάχαρης. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρήση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων και υδατανθράκων, όταν αυτά αντικαθιστούν τα γλυκαντικά που παρέχουν θερμίδες και χωρίς να αντισταθμίζονται οι θερμίδες που «εξοικονομούνται» με την πρόσληψη πρόσθετων θερμίδων από άλλες πηγές τροφίμων2. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μιας πρόσφατα δημοσιευμένης συστηματικής ανασκόπησης, η Δρ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: «Με βάση το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων, φαίνεται απίθανο τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά να επηρεάζουν την οξεία μεταγευματική ομοιόσταση της γλυκόζης (τη μεταβολή στα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα αμέσως μετά το γεύμα)».3

Δεδομένου ότι τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τα άτομα με διαβήτη, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι η πρόσληψή τους δεν υπερβαίνει τα επίπεδα Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης (ADI). Εξετάζοντας το θέμα της αξιολόγησης της διαιτητικής πρόσληψης ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών από Ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, η Δρ. Séverine Goscinny, του Επιστημονικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Βελγίου, παρουσίασε στοιχεία πρόσφατων μελετών που πραγματοποιήθηκαν στην Ιταλία και την Ιρλανδία, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι η έκθεση σε ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά μεταξύ των καταναλωτών είναι πράγματι πολύ χαμηλότερη από το καθορισμένο επίπεδο ADI, το οποίο είναι επίσης σύμφωνο με αποδεικτικά στοιχεία από προηγούμενη έρευνα.4

Συμπερασματικά, ιατρικοί και επιστημονικοί οργανισμοί ανά τον κόσμο, αναγνωρίζουν ότι, για τα άτομα με διαβήτη, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά παραμένουν μια επιλογή που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της γλυκόζης.5, 6Από την πλευρά του ατόμου με διαβήτη, τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά θεωρούνται χρήσιμο εργαλείο καθώς τα τρόφιμα και τα ποτά που «γλυκαίνονται» με αυτά, προσφέρουν ευρύτερες διατροφικές επιλογές παρέχοντας την ευχαρίστηση της γλυκιάς γεύσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη και τον ρόλο μιας υγιεινής διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής που συμπεριλαμβάνει τη χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών, μπορείτε να παρακολουθήσετε το εικονογραφημένο βίντεο της ISA που δημιουργήθηκε για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2016, με την επιστημονική υποστήριξη του ESDN της EFAD στον διαβήτη, κάνοντας κλικ εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή της ISA στο 10ο Συνέδριο της EFAD την περασμένη εβδομάδα στο Ρότερνταμ, κάντε κλικ εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, την ISA και τα μέλη της παρακαλούμε επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.sweeteners.org, www.sweeteners.org/isa-members.

Βιβλιογραφικές αναφορές

Sugar-Sweetened Beverage but Not Diet Soda Consumption Is Positively Associated with Progression of Insulin Resistance and Prediabetes. Ma J, Jacques PF, Meigs JB, Fox CS, Rogers GT, Smith CE, Hruby A, Saltzman E, McKeown NM. J Nutr. 2016 Dec;146(12):2544-2550.
American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes 2017. Diabetes Care. 2017;40(1):S1-S132.
Tucker RM., Tan S-Y. Do non-nutritive sweeteners influence acute glucose homeostasis in humans? A systematic review. Physiology and Behaviour 2017; 182: 17-26.
Le Donne et al. Assessment of dietary intake of 10 intense sweeteners by the Italian population. Food and Chemical Toxicology, 102 (2017) 186-197.
MaCleod J et al. Academy of Nutrition and Dietetics Nutrition Practice Guideline for Type 1 and Type 2 Diabetes in Adults: Nutrition Intervention Evidence Reviews and Recommendations. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics 2017.
Gardner C, et al. Nonnutritive sweeteners: current use and health perspectives: a scientific statement from the American Heart Association and the American Diabetes Association. Diabetes Care. (2012) Aug;35(8):1798-808.