Διάφοροι παράγοντες όπως οι έντονοι ρυθμοί τις καθημερινότητας, προβλήματα είτε οικονομικά είτε προσωπικά, η πρόχειρη διατροφή, το περιβάλλον ανεβάζουν το επίπεδο στρες στον οργανισμού. Το έντονο stress μπορεί να απορυθμίσει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού σας με αποτέλεσμα την εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας όπως οστεοπόρωση, αύξηση σωματικού βάρους, αλλεργίες, ανωμαλίες περιόδου, μολύνσεις ουροποιητικού, αλλαγές στο δέρμα, κόπωση, μειωμένη libido, κατακράτηση υγρών, απώλεια μαλλιών, αυξημένη τριχοφυΐα προσώπου ακόμα και κατάθλιψη.

Ενώ η διατήρηση των ορμονών σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί σας να εξασφαλίσει εκτός από υγεία και ένα υγιές βάρος χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, ευεξία και καλή διάθεση. Έτσι τα 4 βήματα που πρέπει να κάνετε για να ρυθμίσετε τις ορμόνες σας είναι να:

1. Μειώστε το stress.

To μόνιμο stress αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό με αποτέλεσμα να κατακρατείται νερό στο σώμα, το φούσκωμα, το μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και αλλά και πολλά άλλα συμπτώματα. Έτσι πρέπει να έχετε υπόψη ότι το να αγχωνόσαστε συνέχεια δεν είναι κάτι πού εκδηλώνεται μόνο εξωτερικά αλλά προκαλεί μια σειρά αρνητικών αντιδράσεων στον οργανισμό που μπορούν να εκδηλωθούν και ψυχοσωματικά όπως πχ, ψωρίαση, λοίμωξη κ.α. Διάφοροι αποτελεσματικοί τρόποι που βοηθούν στη μείωση του άγχους της καθημερινότητας είναι σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες η γυμναστική, o διαλογισμός αλλά και η ισορροπημένη διατροφή.

2. Κοιμηθείτε επαρκώς και τη σωστή ώρα.

Ο επαρκής ύπνος τη σωστή ώρα βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό. Όμως η έλλειψη ύπνου οδηγεί στη συσσώρευση βλαβερών ουσιών στον οργανισμό με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ορμονική σας ισορροπία. Έτσι εκτός από κούραση και συχνή εναλλαγή διάθεσης μπορεί να γίνετε και πιο ευέξαπτοι. Το ιδανικό για να αποτοξινωθεί πλήρως ο οργανισμός αλλά και για να ξυπνάτε γεμάτοι ενέργεια ο ύπνος να διαρκεί 8 ώρες και να ξεκινά περίπου στις 9μ.μ.

Μελέτες επίσης έχουν δείξει ότι ο ανεπαρκής ύπνος αυξάνει την όρεξη για τρόφιμα πλούσια σε λίπος και ζάχαρη με αποτέλεσμα το τσιμπολόγημα όλη την ημέρα και τη πιθανή αύξηση του βάρους.

3. Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχα γαλακτοκομικά αλλά και σε άπαχο κρέας όπως το ψάρι και τα πουλερικά παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμμετέχουν στη διαδικασία «αποτοξίνωσης» του οργανισμού. Αντίθετα τα λιπαρά φαγητά (παχιά κρέατα, πλήρη γαλακτοκομικά, τηγανιτά, fast food, trans λιπαρά) αλλά και τα τυποποιημένα τρόφιμα που είναι γεμάτα με συντηρητικά και πρόσθετα γεμίζουν με τοξίνες τον οργανισμό και μπλοκάρουν τις φυσιολογικές του λειτουργίες.

4. Ασκηθείτε συστηματικά.

Η άσκηση λειτουργεί σαν φυσικό αγχολυτικό διότι βοηθά στο να εκτονωθείτε και να αποβάλλετε την συσσωρευμένη αρνητική σας ενέργεια. Επίσης η άσκηση βοηθά να διατηρήσετε το βάρος σε σταθερά επίπεδα και ταυτόχρονα σας χαρίζει ευεξία πράγμα πολύ σημαντικό για το ορμονικό σας σύστημα. To ιδανικό είναι να κάνετε καθημερινή άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα ενώ είναι σημαντικό να επιλέγετε μορφές άσκησης που σας είναι ευχάριστες και μπορείτε να κάνετε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μαρία Σαρικά

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών