«Τα (μη υγιεινά) Χριστουγεννιάτικα δώρα παχαίνουν τα παιδιά», σύμφωνα με αναφορές οργανισμών για την παιδική παχυσαρκία.

«Τα σημερινά δημοφιλή Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια δεν ενθαρρύνουν το υγιές παιχνίδι και άσκηση, σε σύγκριση με τα αγαπημένα παιχνίδια της δεκαετίας του 1970», αναφέρει μια μελέτη του North East Wales Institute of Higher Education, UK.


«Τα παιδιά θα ήταν πολύ πιο αδύνατα αν έπαιζαν σε υπαίθριο χώρο, σε ομάδες», συνεχίζουν οι ερευνητές.

Είναι δεδομένο ότι το παιχνίδι εκτός σπιτιού ευνοεί τη φυσική δραστηριότητα, την κοινωνικότητα και τη δημιουργικότητα του παιδιού. Δεν είναι το ίδιο να παίζουν τα παιδιά «χωρισμένα» σε αντίπαλες ομάδες, υιοθετώντας διάφορα πολιτισμικά στοιχεία (π.χ. σταυροφόροι, chopper ποδήλατα, spacehoppers κ.α.), σε αντίθεση με τα βιντεοπαιχνίδια και τις κούκλες.

Σε μια έρευνα σε δασκάλους δημοτικού στην Ουαλία, βρέθηκε ότι μόνο το 3% αυτών θεωρούν ως αιτία της παιδικής παχυσαρκίας την κακή διατροφή μόνο. Αντίθετα το 76% αυτών υποδεικνύουν ως υπαίτιο ένα συνδυασμό απουσίας άσκησης και κακής διατροφής.

Το 85% των δασκάλων ανέφεραν ότι τα παιδιά δεν είναι τόσο αδύνατα, όσο ήταν παλαιότερα.

Επίσης, οι ίδιοι οι γονείς υπογραμμίζουν ότι τα παιχνίδια ασκούν την πιο μεγάλη επιρροή στη φυσική κατάσταση των παιδιών.

Στην ίδια κατεύθυνση, ερευνητές υποστηρίζουν ότι έχει μειωθεί σημαντικά ο χρόνος παιχνιδιού εκτός σπιτιού. Τα παιδιά περνούν πλέον πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, ή γράφουν με τις ώρες μηνύματα στο κινητό τους τηλέφωνο!

Αν ρωτήσουμε ένα παιδί τι δώρο θα ήθελε για τα φετινά Χριστούγεννα, δεν θα έχει σχέση με φυσική δραστηριότητα, πιθανότατα κάποιο βιντεοπαιχνίδι θα ζητήσει. Η ειρωνεία είναι ότι του αρκούν μόλις 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας/ παιχνιδιού, για να είναι υγιές.

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

georgemiles9@gmail.com