Η κουρκουμίνη, που αποτελεί ένα κύριο συστατικό των διαφόρων πιάτων με μπαχαρικά, είναι από μακρού χρόνου γνωστό, ότι έχει ιδιότητες φαρμακευτικού φυτού. Τώρα, νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι μπορεί να παράσχει μακροπρόθεσμη προστασία στα πρόωρα βρέφη έναντι πιθανής βλάβης των πνευμόνων τους.

Τα πρόωρα βρέφη, χρειάζονται συχνά τη βοήθεια ειδικών συσκευών για την παροχή οξυγόνου, επειδή συχνά γεννιούνται με ανεπαρκή λειτουργία των πνευμόνων. Οι θεραπείες αυτές, μπορεί να προκαλέσουν στα βρέφη μακροχρόνιες βλάβες στους πνεύμονες, ακόμη και το θάνατο. Οι ερευνητές από το Ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, βρήκαν ότι η κουρκουμίνη προσφέρει μακροχρόνια προστασία έναντι αυτής της βλάβης.

Η μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Physiology,Lung Cellular and Molecular Physiology, βρήκε ότι η κουρκουμίνη προσέφερε προστασία έναντι της βρογχοπνευμονικής δυσπλασίας (BPD), μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και συρρίκνωση, και έναντι της υπεροξίας, κατά την οποία εισέρχεται στο σώμα υπερβολική ποσότητα οξυγόνου μέσω των πνευμόνων, για χρονικό διάστημα μέχρι 21 μέρες μετά τη γέννηση. Μια προηγούμενη μελέτη, από το ίδιο εργαστήριο, είχε βρει ότι κουρκουμίνη πρόσφερε προστασία μέχρι 7 ημέρες μετά τη γέννηση.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη, που αποκαλύπτει μακροπρόθεσμα οφέλη από τη χρήση κουρκουμίνης για την προστασία της λειτουργίας των πνευμόνων σε πρόωρα βρέφη,» δήλωσε ο ερευνητής, διευθυντής της μελέτης Virender K.Rehan,MD. Και συνεχίζει, «Είναι γνωστό ότι έχει ισχυρές αντίοξειδωτικές, αντίφλεγμονώδεις και αντί μικροβιακές ιδιότητες, που την καθιστούν μια θεραπεία που υπόσχεται πολλά για τα πρόωρα βρέφη που απαιτούν θεραπεία με οξυγόνο μετά τη γέννηση».

Η BPD, είναι η συχνότερη χρονία νόσος των πνευμόνων της παιδικής ηλικίας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καθώς επιβιώνουν περισσότερα πρόωρα βρέφη, λόγω των βελτιώσεων στη φροντίδα των νεογνών, έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις της καταστάσεως αυτής. Μια μελέτη του 2010, βρήκε ότι, 67,3% των βρεφών που γεννήθηκαν μεταξύ των εβδομάδων 22- 25 της εγκυμοσύνης, εμφάνισαν BPD, σε σύγκριση με το 36,6% των βρεφών που γεννήθηκαν μεταξύ των εβδομάδων 26-30 της εγκυμοσύνης.

 

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

www.ygeionline.gr