Ενίσχυσε τον οργανισμό σου με φρούτα και λαχανικά της εποχής που έχουν την ικανότητα να σε αναζωογονήσουν σωματικά και πνευματικά.

 

 Μπλε μούρα

Τα μπλε μούρα αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, βιταμίνης Ε, βιταμίνης Κ και μαγγανίου και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την γήρανση.

Κόκκινες πιπεριές

Οι κόκκινες πιπεριές θεωρούνται καλύτερες από τις πράσινες γιατί περιέχουν 11 φορές περισσότερη καροτίνη Β, η οποία αποτρέπει την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού. Ακόμη, η πράσινη ποικιλία προσφέρει 60 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας αξίας της σε βιταμίνης C, ενώ η κόκκινη μας δίνει 240 τοις εκατό.

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν ένα αντιοξειδωτικό συστατικό, το λυκοπένιο, το οποίο συμβάλλει στην προστασία του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα, την επιβράδυνση της αρτηριακής γήρανσης και την καταπολέμηση των ασθενειών της καρδιάς. Η κατανάλωση ντομάτας ενισχύει ακόμη τη μνήμη και τη… λίμπιντο!

Καρπούζι

Όπως οι ντομάτες, έτσι και το καρπούζι περιέχει την ουσία λυκοπένιο που συνδράμει ποικιλοτρόπως στην ανανέωση του οργανισμού. Το καρπούζι ακόμη, σύμφωνα με επιστήμονες του Florida State University, αποτελεί «όπλο» ενάντια στην προϋπέρταση – ένας πρόδρομος για καρδιαγγειακή νόσο.

Παντζάρια

Τα τεύτλα (παντζάρια) περιέχουν βιταμίνη C στις ρίζες τους και οι κορυφές τους είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α – βιταμίνη που θεωρείται πολύ σημαντική για την υγεία των ματιών, του δέρματος και των βλεννογόνων. Αποτελούν επίσης πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος, η οποία δημιουργεί ασπίδα προστασίας ενάντια στις γενετικές ανωμαλίες, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και της οστεοπόρωσης.

Σύκα

Η ευεργετική επίδραση των φρέσκων σύκων είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη: αυξάνουν την ενεργητικότητα, έχουν τονωτικές και αφροδισιακές ιδιότητες, προστατεύουν το δέρμα και δρουν χωνευτικά και διουρητικά. Χάρη στα σποράκια τους, συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Φράουλες

Οι φράουλες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση, αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ένα φλιτζάνι την ημέρα προσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από την συνιστώμενη ημερήσια δόση. Η αντιφλεγμονώδης δράση της φράουλας είναι γεγονός καθώς οι φαινόλες που περιέχει μειώνουν τη δράση του ενζύμου COX που προκαλεί την φλεγμονή. Ακόμη προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Πεπόνι

Το πεπόνι είναι πλούσιο σε συστατικά που μειώνουν την πίεση του αίματος και τη χοληστερόλη και συνάμα προστατεύουν από διάφορους τύπους καρκίνου. Επίσης, το πεπόνι είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού. Περιέχει ακόμη βιταμίνη Β6, η οποία συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Μάνγκο

Τα μάνγκο αποτελούν πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και Α, συνεπώς έχουν αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη C συμβάλλει στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α έχει σημαντική συμβολή στην αύξηση των οστών και την διατήρηση της όρασης. Προστατεύει μάλιστα το δέρμα από τους διάφορους ερεθισμούς και τις πανάδες.

Κολοκύθες

Το πιο πλούσιο σε περιεκτικότητα συστατικό της κίτρινης κολοκύθας, το β-καροτένιο, διαθέτει εξαιρετικές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες -μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νοσημάτων εμποδίζοντας την οξείδωση της χοληστερίνης στο σώμα. Η κατανάλωση κολοκύθας είναι ιδιαιτέρα ευεργετική για όσους υποφέρουν από γαστρικά προβλήματα, γιατί μειώνει την οξύτητα των υγρών του στομάχου.

 

Του Διαιτολόγου -Διατροφολόγου Δημήτρη Γ. Πέτσιου Msc