Ένα απλό φάρμακο που οδηγεί στην απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα ή άσκηση θα μπορούσε να αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την πραγματοποίηση του ονείρου κάθε διαιτώμενου. Ερευνητές του κέντρου “MD Anderson Cancer Center” στο Χιούστον των Ηνωμένων Πολιτειών χορήγησαν το φάρμακο “Adipotide” σε πιθήκους. Πρόκειται για μια ουσία που διακόπτει την παροχή αίματος προς τα λιποκύτταρα με αποτέλεσμα να τα σκοτώνει. Μετά από μόλις 28 ενέσεις, οι πίθηκοι έχασαν κατά μέσο όρο το 11% του σωματικού τους βάρους.

Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα εργάζεται πάνω στο αντικείμενο για αρκετά χρόνια. Το 2004 είδαν παρόμοια αποτελέσματα σε ποντίκια. Σήμερα, έπειτα από τα αξιόλογα αποτελέσματα στους πιθήκους, οι ερευνητές έχουν ζητήσει την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), προκειμένου να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές και στους ανθρώπους πιθανότατα μέσα στον επόμενο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί πως στη μελέτη επιλέχθηκαν να συμμετέχουν πίθηκοι που έτειναν να τρώνε περισσότερο και να ασκούνται λιγότερο και όχι όσοι είχαν αναγκαστεί να γίνουν παχύσαρκοι με κάποια γενετική ή άλλη μέθοδο.

Όπως επισημαίνουν και οι ερευνητές που διεξήγαγαν τη μελέτη, η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου φάνηκε μέσα στις πρώτες ημέρες της χορήγησής του στους πιθήκους. Πιο συγκεκριμένα, μειώθηκε σημαντικά η περίμετρος της μέσης, κάτι που αποδόθηκε στην μείωση του λευκού λιπώδους ιστού όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας στην οποία υποβλήθηκαν τα πειραματόζωα. Ο λευκός λιπώδης ιστός είναι αυτός που σχετίζεται με τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, και άρα το συστατικό του σωματικού βάρους που θα πρέπει να χάσει κάθε υπέρβαρο ή / και παχύσαρκο άτομο.

Δυστυχώς, οι πίθηκοι κατάφεραν να διατηρήσουν το βάρος τους μόνο για δύο εβδομάδες μετά το τέλος της φαρμακευτικής θεραπείας. Όταν επέστρεψαν στις προγενέστερες διατροφικές τους συνήθειες, το σωματικό τους βάρος επανακτήθηκε επίσης. Σε περίπτωση, λοιπόν, που το συγκεκριμένο φάρμακο αποδειχθεί αποτελεσματικό και στους ανθρώπους, δεν θα παρέχει μία μόνιμη λύση, αλλά ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα σε κάθε προσπάθεια απώλειας βάρους. Μέχρις ότου βέβαια καταλήξουμε σε αυτά τα αποτελέσματα θα πρέπει να μεσολαβήσουν αρκετά χρόνια έρευνας.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης “Science Translational Medicine”.

Κατερίνα Κυριακού

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

www.eatwell.gr

ΠΗΓΗ:

Barnhart KF, Christianson DR, Hanley PW, Driessen WH, Bernacky BJ, Baze WB, Wen S, Tian M, Ma J, Kolonin MG, Saha PK, Do KA, Hulvat JF, Gelovani JG, Chan L, Arap W, Pasqualini R. A peptidomimetic targeting white fat causes weight loss and improved insulin resistance in obese monkeys. Sci Transl Med. 2011 Nov 9;3(108):108ra112.