Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που διαβάζετε μια τέτοια είδηση, αλλά μια ισορροπημένη διατροφή που είναι πλούσια σε χολίνη, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου μας από τις επιπτώσεις της γήρανσης. Τα θρεπτικά συστατικά της χολίνης υπάρχουν στη βιταμίνη Β και βρίσκονται σε τροφές όπως τα αυγά, τα ψάρια, καθώς και τα φασόλια.

 

[Τα θρεπτικά συστατικά της χολίνης υπάρχουν στη βιταμίνη Β βρίσκονται σε τροφές όπως: τα αυγά, τα ψάρια, καθώς και τα φασόλια ]

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης μετά από έρευνα ανακάλυψαν, πως τα άτομα που κατανάλωναν τροφές πλούσιες σε χολίνη στην διατροφή τους, είχαν καλύτερη απόδοση στα τεστ μνήμης και ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάζουν αλλαγές στον εγκέφαλό τους που να σχετίζονται με την άνοια.

“Τα ευρήματα της μελέτης αποδεικνύουν πως η διατροφή είναι σημαντική για να αλλάξει τα δεδομένα στην λειτουργία του εγκεφάλου. Το μήνυμα της μελέτης αυτής είναι πως καταναλώνοντας μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, επιβραδύνουμε σημαντικά τη γήρανση του εγκεφάλου μας”, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Ρόντα Άου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Στη συγκεκριμένη μελέτη έλαβαν μέρος περίπου 1.400 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 36 ως 83 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι ειδικοί διαπίστωσαν πως τα άτομα που κατανάλωναν διατροφή πλούσια σε χολίνη τα κατάφεραν καλύτερα στα τεστ μνήμης και ήταν λιγότερο πιθανό να παρουσιάζουν αλλαγές στον εγκέφαλό τους που να σχετίζονται με την άνοια.

Αντίθετα αποδείχτηκε ότι τα άτομα με χαμηλότερη πρόσληψη χολίνης στην διατροφή τους είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι σε μια “πορεία” προς την πνευματική εξασθένηση του εγκεφάλου τους.

Όμως και προηγούμενη έρευνα έχει αποδείξει πως η μεσογειακή διατροφή που περιλαμβάνει ψάρια, λαχανικά και ελαιόλαδο, μπορεί να έχει επίσης προστατευτική επίδραση κατά της γήρανσης του εγκεφάλου.

Ωστόσο, η Δρ Ρόντα Άου και οι συνεργάτες της κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα συστατικά της χολίνης μπορούν να βοηθήσουν στη καταπολέμηση της γήρανσης του εγκεφάλου. Οι ειδικοί γενικώς συνιστούν ότι οι άνδρες θα πρέπει να λαμβάνουν 550mg χολίνης ανά ημέρα, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν 425mg.

Πηγή: Daily Mail

 

Μετάφραση / Επιμέλεια: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

 

www.ygeiaonline.gr