Η τακτική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και σημαντικούς δείκτες υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nutrition Journal.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από τη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), για την περίοδο 2001-2008 και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αβοκάντο συσχετιζόταν με συνολικά καλύτερη διατροφή, υψηλότερα ποσοστά HDL (καλή) χοληστερόλη, μικρότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, χαμηλότερο σωματικό βάρος, Δείκτη Μάζας Σώματος και περίμετρο μέσης.

Οι επιστήμονες είχαν μελετήσει τη διατροφική ποιότητα 17.567 ενηλίκων ατόμων (19 ετών και άνω) που είχαν πάρει μέρος στη μελέτη NHANES. Εξ αυτών, 347 (2%) έτρωγαν αβοκάντο. Η μέση ημερήσια κατανάλωσή τους περιλάμβανε μισό αβοκάντο μετρίου μεγέθους, που περιείχε περίπου 114 θερμίδες, οι μισές εκ των οποίων από λιπαρά.

Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία σχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει 19% μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου όταν η πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών αυξάνεται κατά 5%.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη NHANES είχαν παράσχει στους επιστήμονες πληροφορίες για τη διατροφή τους σε 24ωρη βάση. Το πρόγραμμα NHANES περιλαμβάνει μελέτες που καταγράφουν την υγεία και την διατροφική κατάσταση ενηλίκων και παίδων στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές υπολόγισαν την ποιότητα της διατροφής με βάση τον δείκτη Healthy Eating Index, που δείχνει πόσο πιστοί είναι οι πολίτες στις διατροφικές κατευθυντήριες οδηγίες.

Οι άνθρωποι που έτρωγαν αβοκάντο είχαν επίσης υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών γενικά, και χαμηλότερη κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων. Έτρωγαν επίσης περισσότερο λιπαρά, μονοακόρεστα, πολυακόρεστα, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ, κάλιο και λιγότερους υδατάνθρακες.

Οι λάτρεις του αβοκάντο είχαν επίσης και καλύτερο βάρος. Ζύγιζαν κατά μέσο όρο 3,6 κιλά λιγότερο, από τα άτομα που δεν έτρωγαν συχνά αβοκάντο. Είχαν επίσης χαμηλότερο ΔΜΣ (26,7 έναντι 28,4) και η περίμετρος της μέσης τους ήταν 5 εκατοστά μικρότερη.

Τέλος, είχαν υψηλότερη HDL χοληστερόλη: κατά μέσο όρο 55 mg/dL συγκριτικά με 52,6 mg/dL για όσους δεν έτρωγαν αβοκάντο.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει την ύπαρξη αιτιολογικής σχέσης. Και οι ερευνητές παραδέχονται ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα μπορεί να μην ανέφεραν με απόλυτη ακρίβεια τι έτρωγαν, ενώ η υποομάδα όσων έτρωγαν πολλά αβοκάντο ήταν μικρή.

Πηγή: health.in.gr

www.myhnews.gr