Το αποτέλεσμα που έχει η τροφή στο σώμα και στο μυαλό μας φαίνεται να εξαρτάται από την Ενεργειακή Πυκνότητα (Ε.Π.) της τροφής (δηλ, τις θερμίδες που δίνει σε συγκεκριμένη ποσότητα) και το βαθμό ικανοποίησης των αισθητηρίων. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να χορτάσει το… μάτι μας με τη μερίδα και στη συνέχεια το στομάχι και το μυαλό μας. Το πόσο θα χορτάσουμε όμως από μια συγκεκριμένη μερίδα είναι και θέμα…εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τη θεωρία του επίκτητου κορεσμού (learning satiety concept), η σχέση μεταξύ της αισθητηριακής (γευστικής και οπτικής) ποιότητας και των επιπτώσεων της τροφής μεταγευματικά, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του μεγέθους της μερίδας. Με άλλα λόγια, το πώς μας φαίνεται η μερίδα μας (μικρή/ μεγάλη), παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο θα φάμε μέχρι να χορτάσουμε.

Στην παρούσα έρευνα, ομάδες των 12 αντρών τέθηκαν σε 4 διαφορετικές συνθήκες, όσον αφορά (α) το μέγεθος της μερίδας κατά την εκπαίδευση (150 ή 300 gr) και (β) την παρουσία/ απουσία ερεθισμάτων για τροφή υψηλής/ χαμηλής. Ε.Π.

Αρχικά, κατανάλωσαν κατά βούληση τροφή υψηλής ή χαμηλής Ε.Π. τις μέρες 1-2 και 7-8. Τις ημέρες 3-6 κατανάλωσαν μικρή ή μεγάλη μερίδα, εναλλάσσοντας την Ε.Π. του φαγητού.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απουσία ερεθίσματος, που να διαχωρίζει την Ε.Π. του φαγητού, οδήγησε σε παρόμοια κατανάλωση των 2 εκδοχών Ε.Π., πριν και μετά την εκπαίδευση. Όταν όμως τα ερεθίσματα διαφοροποίησαν την Ε.Π., οι εθελοντές κατανάλωσαν περισσότερο τις μικρές μερίδες φαγητού υψηλής Ε.Π., σε σχέση με τις μεγάλες μερίδες υψηλής Ε.Π. Δηλαδή, μετά την εκπαίδευση, κατανάλωσαν μικρότερη ποσότητα από το τρόφιμο υψηλής Ε.Π. Τέλος, οι αλλαγές στη γευστική ευχαρίστηση υποδήλωσαν ότι η (επίκτητη) αρέσκεια από μόνη της δεν μπορεί να επηρεάσει την ενεργειακή πρόσληψη.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι ο έλεγχος επί του μεγέθους της μερίδας μας εξαρτάται από την εκπαίδευση μας, όσον αφορά την Ε.Π. του φαγητού. Στην ουσία δηλαδή, μπορούμε να μάθουμε – μετά από κατάλληλη εκπαίδευση – να προσαρμόζουμε το μέγεθος της μερίδας που σερβίρουμε ανάλογα με το πόσο πλούσιο σε θερμίδες είναι το φαγητό μας. Στρατηγική ιδιαίτερα χρήσιμη στη διαχείριση του σωματικού μας βάρους.

 

Προσαρμογή: Eπιστημονική ομάδα δια…της Τροφής

Source

Gould NG, Mobini S, Leitch M, Yeomans MR. Conditioned satiety in humans revisited (abstract). Appetite 2008;51:340-412