Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, η κατανάλωση 500 ml νερού πριν το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα μπορεί παράλληλα με την μείωση του μεγέθους των μερίδων να συμβάλλει σε μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους. “H κατανάλωση άφθονου νερού στα πλαίσια μιας υποθερμιδικής δίαιτας μπορεί να βοηθήσει στην επιτυχή απώλεια βάρους” τονίζει η Brenda Davy, Ph.D., συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο πανεπιστήμιο Virginia Tech.

Παρόλο που οι διαιτολόγοι τονίζουν εδώ και καιρό τη σημασία της κατανάλωσης άφθονου νερού στην προσπάθεια των ατόμων να χάσουν βάρος, δεν υπήρχαν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για να υποστηρίξουν τη συγκεκριμένη σύσταση. Αν και μικρή, η παρούσα μελέτη αποτελεί την πρώτη τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή που εξετάζει τις επιδράσεις της προγευματικής “φόρτισης” με νερό στην απώλεια βάρους.

Στη μελέτη συμμετείχαν 48 υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα ηλικίας 55 έως 75 ετών που ακολουθούσαν μία υποθερμιδική δίαιτα αδυνατίσματος (1200 kcal/ ημέρα οι γυναίκες, 1500 kcal/ ημέρα οι άνδρες). Από τους μισούς συμμετέχοντες ζητήθηκε να καταναλώνουν 500 ml νερού πριν από τα κύρια γεύματα. Μετά από 12 εβδομάδες, τα άτομα που κατανάλωναν τη συγκεκριμένη ποσότητα νερού έχασαν περίπου 5,8 kg σε σύγκριση με τα υπόλοιπα που έχασαν μόλις 4 kg. Μάλιστα, σύμφωνα με πιο πρόσφατα και αδημοσίευτα δεδομένα τα συγκεκριμένα ευρήματα είχαν διάρκεια. Έπειτα από ένα χρόνο τα άτομα που είχαν καταναλώσει νερό πριν τα γεύματά τους έχασαν επιπλέον 0.5 kg, ενώ τα άλλα πήραν περίπου 0,75 kg.

Παρόλο που οι ακριβείς επιδράσεις της κατανάλωσης νερού στην απώλεια βάρους δεν είναι ξεκάθαρες, είναι πολύ πιθανό να σχετίζονται με το αίσθημα πλήρωσης του στομάχου, αλλά και τη μείωση του αισθήματος της πείνας. Είναι επίσης πιθανό η πόση νερού να αποθαρρύνει τα άτομα από την κατανάλωση άλλων ποτών που περιέχουν θερμίδες, όπως είναι τα αναψυκτικά. Τέλος, ακόμη και η ίδια η συνήθεια της κατανάλωσης νερού πριν από τα γεύματα μπορεί να δρα ευεργετικά από μόνη της υπενθυμίζοντας στα άτομα ότι προσπαθούν να μειώσουν το σωματικό τους βάρος.

Αν και οι ανάγκες υδάτωσης του καθενός από εμάς διαφέρουν, το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ προτείνει πως οι άνδρες και οι γυναίκες θα πρέπει να καταναλώνουν 3,7 και 2,7 λίτρα νερού την ημέρα, αντίστοιχα, συμπεριλαμβανομένου του νερού που περιέχεται στα τρόφιμα και τα ποτά. Έτσι, καλό θα ήταν τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος να έχουν πάντα μαζί τους ένα μπουκάλι με νερό προκειμένου να πίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας από αυτό και παράλληλα να καταναλώνουν επιπλέον 2 ποτήρια νερού 20 λεπτά πριν από κάθε γεύμα.

 

Προσαρμογη: Επιστημονική Ομάδα δια…της Τροφής

ΠΗΓΗ:
Dennis EA, Dengo AL, Comber DL, Flack KD, Savla J, Davy KP, Davy BM. Water consumption increases weight loss during a hypocaloric diet intervention in middle-aged and older adults. Obesity. 2010 Feb;18(2):300-7.