«Οι συνήθειες μας, υπολογίζεται ότι ορίζουν το 45% της καθημερινότητάς μας, καθώς καταφέρνουν να ξεπερνούν τη λογική ή τα κίνητρα μας (για αλλαγή), οπότε καθοδηγούμαστε από αντανακλαστικές επιλογές, πίεση χρόνου και απώλεια αυτο-ελέγχου», αναφέρει ο ερευνητής David Neal, PhD.

 

Μια εντελώς νέα οπτική στο μείζον θέμα του φαγητού από άγχος (stress eating) παρουσιάστηκε φέτος στο Annual Meeting & Expo® του Institute of Food Technologists, (IFT). Συγκεκριμένα, διατυπώθηκε η άποψη ότι οι άνθρωποι σε στρεσογόνες συνθήκες αναζητούν συγκεκριμένα τρόφιμα από συνήθεια, ανεξάρτητα από το πόσο υγιεινά ή μη είναι αυτά.

Η μελέτη έρχεται σε αντιδιαστολή με την ισχύουσα πεποίθηση ότι σε συνθήκες στρες, οι άνθρωποι επιλέγουν τρόφιμα – προς ανακούφιση (comfort food) – πλούσια σε θερμίδες και φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Οι συγραφείς υποστηρίζουν μάλιστα ότι οι συνήθειες δεν αλλάζουν σε καταστάσεις έντονης πίεσης, αντίθετα τα άτομα εμμένουν σε επιλογές που τους είναι οικείες, ανεξάρτητα με τη θρεπτικότητά τους.

Στα πλαίσια της έρευνας, 59 φοιτητές του University of California στο Los Angeles ερωτήθηκαν πιο θα προτιμούσαν – κατά τη διάρκεια της εξεταστικής τους – από δυο ομάδες snack: υγιεινά (φρούτα, άπαχο γιαούρτι, κράκερ ολικής άλεσης, ξηροί καρποί, chips σόγιας) και μη (διάφορα γλυκά, pop corn, μπισκότα με ζάχαρη). Τους ζητήθηκε επίσης να εντοπίσουν πόσο συχνά μέσα στην εβδομάδα θα επέλεγαν αυτό το snack.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κατά τη διάρκεια έντονου stress, όπως οι εξετάσεις, οι συμμετέχοντες είναι πολύ πιθανό να επιλέξουν το συνηθισμένο τους snack.

Περαιτέρω, υποστηρίζεται ότι οι καταναλωτές είναι ήδη συνηθισμένοι στο να επιλέγουν συγκεκριμένα τρόφιμα από τα ράφια του super market, σε μια 45λέπτη κατά μέσο όρο βόλτα, όπου αγοράζουν περίπου 31 τεμάχια μ.ο. Η επίσκεψη αυτή στο supermarket, έχει ήδη αποκλείσει γνωσιακά πάρα πολλά τρόφιμα, κυρίως γιατί περίπου το 80% των νέων τροφίμων που δοκιμάζουμε δεν μας ικανοποιούν το ίδιο.

Κι αυτό συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα πρόβλήματα, στην προσπάθεια τροποποίησης της διατροφικής συμπεριφοράς. Όταν η όποια εκπαίδευση μπορεί να έρθει σε …δεύτερη μοίρα ελέω συνήθειας, είναι πολύ πιθανό ο ασθενής να βιώσει παλινδρόμηση συμπεριφοράς προς παλιές – κακές πρακτικές. Αντίθετα, όσοι καταφέρνουν να διευρύνουν την ποικιλία των επιλογών τους, έχουν και την καλύτερη μακροπρόθεσμη προοπτική.

Γιώργος Μίλεσης, MSc

Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος

milesis@diatistrofis.gr; georgemiles9@gmail.com

 

Source

Institute of Food Technologists (IFT) (2013, July 16). Habits, not cravings, drive food choice during times of stress. ScienceDaily. Retrieved November 6, 2013, from http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130716115710.htm