Όπως δημοσιεύεται στο περιοδικό British Journal of Obstetrics and Gynaecology, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες επιπλοκών στις εγκύους, αλλά όχι σε όλες.

 

Για γυναίκες με παχυσαρκία, οι οποίες όμως κατά τα άλλα είναι υγιείς, ο κίνδυνος λόγω της παχυσαρκίας, ίσως να μην είναι τόσο μεγάλος όσο πιστεύαμε παλαιότερα.

Όπως δηλώνει ένας από τους ερευνητές της μελέτης, η Dr. Jennifer Hollowel, “Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν ελαφρά μέτριος για τις παχύσαρκες γυναίκες, οι οποίες δεν είχαν προβλήματα όπως, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, ή προηγούμενη καισαρική τομή, ενώ για τις γυναίκες οι οποίες είχαν προηγουμένως γεννήσει πάλι, οι κίνδυνοι ήταν αρκετά χαμηλοί. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, δεν λέμε ότι η παχυσαρκία δεν είναι σημαντική ή ότι η παχυσαρκία δεν αυξάνει τους κινδύνους για τη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βρήκαμε όμως ότι, περίπου οι μισές από τις πολύ παχύσαρκες γυναίκες που γεννούν στις μονάδες τοκετών, έχουν ήδη ιατρικά προβλήματα ή επιπλοκές της εγκυμοσύνης όταν εισέρχονται. Όμως η μελέτη μας, εστιάστηκε επάνω σε γυναίκες παχύσαρκες αλλά κατά τα άλλα υγιείς, όταν εισήλθαν στη φάση του τοκετού, και μερικές απ’ αυτές είχαν πολύ μικρότερους κινδύνους απ’ ότι θα περιμέναμε”.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι, μεταξύ των υγιών γυναικών με φυσιολογική εγκυμοσύνη, οι κίνδυνοι του τοκετού επηρεάζονται περισσότερο από το αν μια γυναίκα γεννά για πρώτη φορά παρά για το αν είναι παχύσαρκη. Ανακάλυψαν ότι, οι πιθανότητες για τις γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά και έχουν φυσιολογικό βάρος, να έχουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού, είναι μεγαλύτερες απ’ ότι για τις ‘πολύ παχύσαρκες’ αλλά κατά τα άλλα υγιείς οι γυναίκες, οι οποίες γεννούν για δεύτερη ή περισσότερες φορές.

 

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

www.ygeiaonline.gr