Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο EULAR 2013, το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των Ρευματικών Ασθενειών, δείχνει ότι, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι ασθενείς, είναι λιγότερο πιθανό να επιτύχουν ικανοποιητική απαλλαγή από τα συμπτώματα στην πρώιμη ρευματοειδή αρθρίτιδα, σε σύγκριση με εκείνους που έχουν κανονικό βάρος.

 

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος που ανήκει στις αυτό-άνοσες νόσους, και προσβάλλει 1 στα 100 άτομα, σε όλο τον κόσμο. Η ασθένεια αυτή, προκαλεί πόνο, ακαμψία της άρθρωσης, βαθμιαία καταστροφή της άρθρωσης και δυσμορφίες, όπως επίσης μειώνει τη γενική λειτουργικότητα του σώματος, την ικανότητα για εργασία, την ποιότητα ζωής και το προσδόκιμο της επιβίωσης.

 

Όπως δηλώνει η ερευνήτρια Elisa Gremese, Ρευματολόγος από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης, “Η παχυσαρκία και η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι σε φάση αυξητική, με καταστροφικά αποτελέσματα στα άτομα και στην κοινωνία σαν σύνολο. Τα δεδομένα αυτά, ενισχύουν τη σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και την φλεγμονή, και πιστοποιούν ότι ο δείκτης μάζας σώματος, είναι μια από τις λίγες μεταβλητές που μπορούν να τροποποιηθούν και να επηρεάσουν την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να τονισθούν τον τα προβλήματα της παχυσαρκίας και του υπερβολικού βάρους ώστε να βελτιωθούν οι πιθανότητες για επιτυχή απαλλαγή από τα συμπτώματα”.

 

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

 www.ygeiaonline.gr