Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Journal of Alzheimer’s Disease, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ulm, ανακάλυψαν ότι, οι πυκνότητες της βιταμίνης C και του βήτα-καροτένιου στον όρο του αίματος ασθενών που πάσχουν από ήπια άνοια, ήταν σημαντικά χαμηλότερη από ότι στην ομάδα ελέγχου.

 

Συνεπώς, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την παθογένεση της νόσου του Alzheimer, μέσω της διατροφής. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή επί 74 ασθενών με Alzheimer και 158 υγιών, από την οποία τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ενδιαφέροντα. Η συγκέντρωση της βιταμίνης C και του βήτα-καροτένιου ήταν σημαντικά μικρότερη στους ασθενείς με νόσο του Alzheimer, έναντι της ομάδας των υγιών.

Όπως δηλώνει ο καθηγητής της Επιδημιολογίας Gabriele Nagel, τα αποτελέσματα αυτά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και με μεγαλύτερες μελέτες, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η βιταμίνη C και το βήτα-καροτένιο, θα μπορούσαν να αποτρέψουν την εμφάνιση και ανάπτυξη της νόσου του Alzheimer.

Η βιταμίνη C υπάρχει στα εσπεριδοειδή. Το βήτα-καρωτένιο, υπάρχει στα καρότα, το σπανάκι και τα βερίκοκα.

 

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

www.ygeiaonline.gr