Όπως αναφέρεται σε πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Pediatrics, οι παχύσαρκοι έφηβοι οι οποίοι χάνουν βάρος, βρίσκονται σε κίνδυνο για την δημιουργία διαταραχών της διατροφής, όπως νευρική ανορεξία και νευρική βουλιμία. Αυτές οι νευρικές διαταραχές που εμφανίζονται σε αυτούς τους ασθενείς, δεν εντοπίζονται επαρκώς, επειδή η απώλεια του βάρους θεωρείται σαν θετικό στοιχείο, τόσο από τους θεράποντες όσο και από τα μέλη της οικογένειας.

 

Όπως τονίζει ο κεφαλής της μελέτης, ειδικός επί των διαταραχών διατροφής στο Παιδιατρικό Κέντρο της κλινικής Mayo, Leslie Sim Ph.D, οι έφηβοι που ήταν προηγουμένως υπέρβαροι, τείνουν να εμφανίζουν περισσότερες επιπλοκές από διαταραχές της διατροφής και απαιτείται περισσότερος χρόνος για να εντοπιστούν αυτές, απ’ όσο στα μικρά παιδιά που έχουν φυσιολογικό βάρος. Αυτό προκαλεί σοβαρό πρόβλημα, επειδή η έγκαιρη παρέμβαση, αποτελεί το κλειδί για την καλή πρόγνωση.

Τουλάχιστον ένα ποσοστό 6% των εφήβων πάσχει από κάποιας μορφής διαταραχή της διατροφής, και περισσότερο από το 55% των κοριτσιών γυμνασιακής ηλικίας και 30% των αγοριών της ίδιας ηλικίας, αναφέρουν διάφορους τρόπους για την απώλεια βάρους, οι οποίοι αποδιοργανώνουν τελείως τη διατροφή (νηστεία, χάπια αδυνατίσματος, πρόκληση εμετού, καθαρκτικά κ.λπ.).

Πηγή: Υγείαonline.gr

Επιμέλεια θέματος: Συντακτική Ομάδα Υγείαonline

 www.ygeiaonline.gr