Τα ευρήματα μακροχρόνιας έρευνας που διεξήχθη στη Σουηδία συνδέουν τη γνωστή δίαιτα Ατκινς με πιθανή εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η Ατκινς

Η δίαιτα Ατκινς πρεσβεύει ότι η κατανάλωση υδατανθράκων δεν πρέπει να ξεπερνά το 20% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων. Εχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες για την αποτελεσματικότητα της δίαιτας αυτής. Αλλες έχουν δείξει ότι λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά στον περιορισμό του βάρους χωρίς να είναι «αυστηρή» και εξαντλητική. Στα αρνητικά της έχει καταγραφεί η αυξημένη πιθανότητα κάποιος που έχει ακολουθήσει τη συγκεκριμένη δίαιτα να πάρει γρήγορα πίσω το βάρος που έχασε μόλις τη διακόψει. Ορισμένες μελέτες όμως την έχουν συνδέσει με εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Η νέα μελέτη

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ ανέλυσαν τα ευρήματα μιας έρευνας που παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες 140 χιλιάδων ατόμων για 25 χρόνια στο βόρειο τμήμα της Σουηδίας. Λόγω των υψηλών ποσοτών καρδιαγγειακών νοσημάτων στην περιοχή τη δεκαετία του ’70, οι κάτοικοι – και συμμετέχοντες στην έρευνα – εντάχθηκαν από το 1985 σε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής. Ως αποτέλεσμα του προγράμματος αυτού, η πρόσληψη λίπους μειώθηκε ως το 1992 κατά 3% για τους άνδρες και κατά 4% για τις γυναίκες και παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ως το 2005. Τα ποσοστά αυτά όμως ανετράπησαν και πάλι όταν άρχισε να γίνεται δημοφιλής η δίαιτα Ατκινσ και ανέβηκαν μάλιστα σε επίπεδα υψηλότερα του 1985.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι, αν και την ίδια εποχή είχε εισαχθεί η χρήση των στατινών που μειώνουν τη χοληστερόλη, εντούτοις στους συμμετέχοντες στην έρευνα τα επίπεδα χοληστερόλης άρχισαν να αυξάνονται.

«Η σχέση διατροφής και υγείας είναι περίπλοκη. Περιλαμβάνει συγκεκριμένα συστατικά τροφίμων, αλληλεπίδραση αυτών των συστατικών μεταξύ τους ενώ επίσης παίζουν ρόλο γενετικοί και άλλοι εξατομικευμένοι για τον καθένα παράγοντες. Ενώ μια δίαιτα με περιορισμένη κατανάλωση υδατανθράκων και ταυτόχρονα αυξημένη κατανάλωση λίπους μπορεί να βοηθήσει στο να χαθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα βάρος τα ευρήματα της νέας μελέτης δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα η απώλεια του βάρους δεν διατηρείται και ότι η δίαιτα Ατκινς αυξάνει τη χοληστερόλη η οποία συνδέεται άμεσα με καρδιαγγειακές παθήσεις»αναφέρει η Ινγκεγκερντ Γιόχανσον, επικεφαλής της έρευνας η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nutrition Journal.

 

Πηγή: Το ΒΗΜΑ

www.myhnews.gr