Η προπόνηση ενός ατόμου μπορεί να γίνει αρκετά απαιτητική σε ένταση και σε αντοχή στην δύναμη. Αυτό δημιουργεί συχνά την ανάγκη για να πιούμε νερό. Οι στιγμές όμως που θα καταφέρουμε να πιούμε νερό κατά την διάρκεια της προπόνησης είναι πραγματικά λίγες, καθώς η προπόνηση διαρκεί μόνο 1 ώρα. Πώς λοιπόν θα αναπληρώσουμε επαρκώς τα χαμένα υγρά, μέταλλα και ιχνοστοιχεία για να θωρακίσουν τον οργανισμό μας μέχρι το τέλος της προπόνησης;

Η απάντηση ίσως σας εκπλήξει. Η πρώτη επιλογή μας δεν είναι το νερό… Επιλέγουμε να πιούμε 3-4 γουλιές από κάποιο αθλητικό ποτό με ηλεκτρολύτες. Τα ποτά ηλεκτρολυτών έχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χάνει ο οργανισμός κατά την διάρκεια της προπόνηση. Πίνοντας λοιπόν ηλεκτρολύτη επιτυγχάνουμε να φέρουμε σε μια ισορροπία στον οργανισμό μας όλα εκείνα τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χάνονται μέσω του ιδρώτα. Επιπλέον η σύσταση του ισοτονικού αυτού διαλύματος είναι και ο λόγος που το κάνει καλύτερα ανεκτό από τον οργανισμό μας σε σχέση με το νερό.

Κάθε γυμναστήριο θα έπρεπε να έχει διαθέσιμους ηλεκτρολύτες, καθώς είναι απαραίτητοι για την ενυδάτωση του κάθε αθλητή. Ο οργανισμός μας, για προπόνηση μιας ώρας, δεν θα χρειαστεί πάνω από 250ml ηλεκτρολύτη, οπότε μπορούμε να φυλάξουμε στο ψυγείο όση ποσότητα μας περίσσεψε για να την χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα!!

Μιχάλης Κάβδας

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος