Η κανέλα χρησιμοποιείται ως μπαχαρικό ή ως παραδοσιακό φυτικό φάρμακο για αιώνες και χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία αρώματος και αρωματικών ουσιών λόγω του μοναδικού αρώματός της.

 

Μπορεί μάλιστα να ενσωματωθεί σε διάφορες ποικιλίες τροφίμων, αρωμάτων και φαρμακευτικών προϊόντων. Βέβαια, συχνά προστίθεται στις τσίχλες με γεύση, λόγω των αναζωογονητικών επιδράσεων στο στόμα και της ικανότητας να αφαιρεί την κακή αναπνοή.

 Τα διαθέσιμα στοιχεία, δείχνουν ότι η κανέλα έχει δράση:

1.       Αντιφλεγμονώδη

2.       Αντιμικροβιακή

3.       Αντιοξειδωτική

4.       Αντικαρκινική

5.       Αντιδιαβητική

6.       Μειώνει την καρδιαγγειακή νόσο

7.       Συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης (HDL και τριγλυκεριδίων πλάσματος)

8.       Παρουσιάζει ανοσορρυθμιστικά αποτελέσματα

9.       Κατά των νευρολογικών διαταραχών (π.χ. νόσοι Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ)

10.   Βελτιώσει την υγεία του παχέος εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

11.   Πηκτική και αποτρέπει τις αιμορραγίες

12.   Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στη μήτρα και προάγει την αναγέννηση των ιστών

Μελέτες in vitro έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί:

·         Να δρα σαν να μιμείται την ινσουλίνη

·         Να ενισχύσει τη δραστηριότητα της ινσουλίνης

·         Να διεγείρει τον κυτταρικό μεταβολισμό της γλυκόζης

·         Μειώνει την γλυκόζη αίματος

·         Να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2

Μάλιστα από μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί σε αρουραίους, έχει βρεθεί ότι δρα προστατευτικά έναντι ισχαιμικής βλάβης στον εγκέφαλό τους.

 

Σάρρα Πανταζάρα

Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Βιβλιογραφία:

~        Gruenwald J, Freder J, Armbruester N. Cinnamon and Health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition 2010;50(9):822-834.

~        Wondrak G.T, Villeneuve N.F, Lamore S.D, Bause A.S, Jiang T, Zhang D.D. The cinnamon-derived dietary factor cinnamic aldehyde activates the Nrf2-dependent antioxidant response in human epithelial colon cells. Molecules 2010;15(5):3338–3355.

~        Hossein N, Zahra Z, Abolfazl M, Mahdi S, Ali K. Effect of Cinnamon zeylanicum essence and distillate on the clotting time. Journal of Medicinal Plants Research 2013;7(19):1339–1343.

~        Minich St, Msom L. Chinese Herbal Medicine in Women’s Health, Journal of Medicinal Plants 2015;14(55):1-8.

~        Kim S.H, Hyun S.H, Choung S.Y. Anti-diabetic effect of cinnamon extract on blood glucose in db/db mice. Journal of Ethnopharmacology 2006;104(1-2):119–123.

~        Jakhetia V, Patel R, Khatri P, et al. Cinnamon: a pharmacological review. Journal of Advanced Scientific Research 2010;1(2):19–12.

~        Lee E.J, Chen H.Y, Hung Y.C, et al. Therapeutic window for cinnamophilin following oxygen-glucose deprivation and transient focal cerebral ischemia. Experimental Neurology 2009;217(1):74–83.

~        Blevins S.M, Leyva M.J, Brown J, Wright J, Scofield R.H, Aston C.E. Effect of cinnamon on glucose and lipid levels in non-insulin-dependent type 2 diabetes. Diabetes Care 2007;30(9):2236–2237.

~        Khan A, Safdar M, Khan M.M.A, Khattak K.N, Anderson R.A. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care 2003;26(12):3215–3218.

~        Mang B, Wolters M, Schmitt B. et al. Effects of a cinnamon extract on plasma glucose, HbA1c, and serum lipids in diabetes mellitus type 2.  European Journal of Clinical Investigation 2006;36(5):340–344.

~        Crawford P. Effectiveness of cinnamon for lowering hemoglobin A1C in patients with type 2 diabetes: a randomized, controlled trial. The Journal of the American Board of Family Medicine 2009;22(5):507–512.

~        Safdar M, Khan A, Khattak M.M.A.K,  Siddique M. Effect of various doses of cinnamon on blood glucose in diabetic individuals. Pakistan Journal of Nutrition 2004;3(5):268–272.