Η προσθήκη σπόρων στη διατροφή μας είναι μία πολύ καλή επιλογή, ειδικά εάν αναλογιστούμε ότι στην πλειονότητά τους εμπεριέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα, αμινοξέα, βιταμίνες ( A, συμπλέγματος Β, C, E) αλλά και πληθώρα ιχνοστοιχείων (π.χ. μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο κλπ.).

Οι σπόροι chia συγκεκριμένα έχουν αποτελέσει αντικείμενο ερευνών τα τελευταία χρόνια λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. Οι δυνητικές ευεργετικές επιδράσεις τους στην υγεία έχουν ωθήσει αρκετούς καταναλωτές να τους ενσωματώσουν στη διατροφή τους.

Ο- σπόροι αυτοί εμπεριέχουν βιοδραστικά συστατικά, διαιτητικές ίνες και λιπαρά. Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (κυρίως α-λινολενικού οξέος αλλά και λινελαϊκού, ελαϊκού και παλμιτικού οξέος). Αναφορικά με την περιεκτικότητά τους σε ω3 λιπαρά, φαίνεται να υπερβαίνει και αυτήν του λιναρόσπορου.

Επιπλέον, αποτελούν μία εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης ενώ περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 & Β3) καθώς και φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Η περιεκτικότητά τους σε πολυφαινόλες όπως η κερκετίνη και η επικατεχίνη αλλά και σε ισοφλαβονοειδή και τοκοφερόλες ενισχύουν τη θρεπτική τους αξία. Το γεγονός ότι δεν περιέχουν γλουτένη, καθιστά δυνατή την κατανάλωσή τους από άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία σε αυτήν.

Η υδρόφιλη δράση τους (απορροφούν νερό περίπου δωδεκαπλάσιο του βάρους τους) συμβάλλει στο να μπορούν να αποτελέσουν υποκατάστατο του αυγού σε διάφορες συνταγές.

Όσον αφορά το πώς θα μπορούσατε να τους ενσωματώσετε στη διατροφή σας, η απάντηση είναι με πληθώρα τρόπων. Η προσθήκη τους σε μούσλι, γιαούρτι, smoothies, μπάρες δημητριακών, σούπες αλλά και σαλάτες  είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους αξιοποίησής τους!

Δοκιμάστε να τους εντάξετε στη διατροφή σας λοιπόν, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει!

Βιβλιογραφία: Kulczynski, B., J. Kobus-Cisowska, M. Taczanowski, D. Kmiecik and A. Gramza Michalowska. “The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds-Current State of Knowledge.” Nutrients 11, no. 6 (2019).

Φωτεινή Νίκα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

MSc Κλινικής Διατροφής

Εξειδίκευση στη Διαχείριση του Στρες