Ένα εξελικτικό χαρακτηριστικό που βοηθούσε τους προκατόχους μας να αποθηκεύσουν ενέργεια σε περιόδους έλλειψης τροφής, σήμερα αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα πίσω από την παχυσαρκία, αναφέρουν επιστήμονες που ερευνούν τους λόγους για τις νυχτερινές επισκέψεις στο ψυγείο.

Στο παρελθόν, ένας εσωτερικός κιρκάδιος ρυθμός που προκαλεί αυξημένη όρεξη και λαχτάρα για γλυκές, αμυλούχες ή αλμυρές τροφές βοηθούσε σημαντικά ανθρώπους σε περιόδους λιμοκτονίας. Ο ίδιος αυτός ρυθμός στη σημερινή εποχή με την πληθώρα των πλούσιων θερμιδικά τροφών, αποτελεί την αιτία της αύξησης της παχυσαρκίας.

Ο κιρκάδιος ρυθμός ή αλλιώς ημερήσιος κύκλος του κάθε ατόμου ελέγχεται από την κορτιζόλη και τη DHEA, ορμόνες που παράγονται από τα επινεφρίδια σαν απάντηση στην έκλυση της αδρεναλίνης μετά από μια στρεσογόνα κατάσταση συμπεριλαμβανομένης μιας διατροφής κακής σε ποιότητα.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες:

Τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλά το πρωί και μειώνονται σταδιακά μέχρι το βράδυ

Τα επίπεδα DHEA είναι υψηλότερα το πρωί, μειώνονται μέχρι ένα σημείο ως το μεσημέρι και παραμένουν σταθερά μέχρι το βράδυ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, υπάρχει μια τάση να αποφεύγουμε το πρωινό και να καταναλώνουμε μεγαλύτερες ποσότητες στο βραδινό. Σίγουρα η δίαιτα και η άσκηση επηρεάζει την αύξηση βάρους, αλλά έχει φανεί ότι τελικά παίζει ρόλο και η ώρα κατανάλωσης της τροφής.

Η έρευνα αυτή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, υποστηρίζει ότι το σώμα μεταβολίζει τις τροφές διαφορετικά σε διαφορετικές στιγμές μέσα στην ημέρα. Η έρευνα διεξήχθη σε εργαστήριο με αμυδρό φως για 13 ημέρες με οργάνωση κανονικά γευμάτων και ύπνου. Μελετήθηκε η όρεξη και οι διατροφικές επιλογές σε 12 υγιείς και όχι παχύσαρκους ενήλικες. Αφού ακολούθησαν συγκεκριμένο πρωτόκολλο, φάνηκε ότι ο κιρκάδιος ρυθμός ρύθμιζε την πείνα, με τους συμμετέχοντες να νιώθουν λιγότερο πεινασμένοι νωρίς το πρωί (08.00) και περισσότερο πεινασμένοι το βράδυ (20.00). Παρατηρείτο δηλαδή μια αύξηση στην όρεξη κατά τις βραδινές ώρες, αφού είχε προηγηθεί όμως ελλιπής πρόσληψη ενέργειας στο πρωινό.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θερμίδες ήταν συνηθισμένη πριν το ύπνο και αυτό οδηγεί σε αποθήκευση ενέργειας στο σώμα και τελικά σε παχυσαρκία. Επίσης, το τεχνητό φως κάνει τους ανθρώπους να κοιμούνται πιο αργά τη νύχτα, οπότε φτάνει η στιγμή που νιώθουν αυτή την έντονη πείνα, τρώνε παραπάνω, αλλά παράλληλα «χάνουν» ώρες και από το νυχτερινό ύπνο, κάτι που συμβάλλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Πηγή: mednutrition.gr

www.medicalnews.gr