Καλέ μου Άγιε Βασίλη, για φέτος θέλω…
Κάθε χρόνο τούτη την εποχή, η πιο δημοφιλής δέσμευση-στόχος για τη νέα χρονιά είναι να χάσει κανείς… βάρος! Αποτελούσε πάντα ένα μεγάλο και πολύ σημαντικό στόχο – η φροντίδα της υγείας μας και του σώματος που θα μας επιτρέψει να ζήσουμε μια πιο χαρούμενη και υγιέστερη ζωή.

Όμως για να χάσει κανείς βάρος, θα πρέπει να δημιουργήσει και να υιοθετήσει νέες, θετικές συνήθειες, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις παλιές κακές. Όποιος έχει προσπαθήσει να σπάσει μια κακή συνήθεια (βλέπε φαγητό αργά τη νύχτα, τσιμπολόγημα) γνωρίζει ότι δεν είναι τόσο… απλό.

Δύσκολοι καιροί…

Σκεφτείτε ότι αμέσως μετά την πρώτη εβδομάδα δέσμευσης, τα ποσοστά επιτυχίας μειώνονται και σχεδόν μετά από ένα εξάμηνο… υποδιπλασιάζονται!

Και ενώ μετά την πρώτη εβδομάδα το ποσοστό επιτυχίας μειώνεται στο 75%, μετά από ένα μήνα αυτό πέφτει στο 64% και μετά από έξι μήνες στο 46%!

 

Λόγοι αποτυχίας

Οι βασικότεροι λόγοι που αναφέρονται ως εμπόδια που αποτρέπουν την εκπλήρωση του στόχου του αδυνατίσματος είναι η δυσκολία να ακολουθήσει κανείς ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, η δυσκολία να επανέλθει αν ξεφύγει από το πρόγραμμα αυτό και η έλλειψη χρόνου.

Για να μην αποτυγχάνετε ξανά

Προκειμένου όμως, να μείνετε πιστοί στο στόχο σας, δοκιμάστε τα εξής:

  1. Βάλτε μετρήσιμους στόχους

Μην λέτε απλά «θέλω να χάσω βάρος» στον εαυτό σας. Παρα-είναι αόριστο. Το να πείτε πάλι «θα χάσω φέτος 20 κιλά», είναι πάλι πολύ… ευρύς και θολός σαν στόχος.

  1. Βήμα – βήμα

Βάλτε μικρούς, εφικτούς στόχους. Έτσι, πείτε «θα χάσω 3 κιλά στον επόμενο μήνα και βάλτε βήμα-βήμα και τους επόμενους στόχους ως σημεία αναφοράς της όλης προσπάθειας σας.

 

  1. Δώστε ενέργεια και χρόνο

Οι στόχοι του έτους δεν έρχονται από την μια μέρα στην άλλη, για αυτό και είναι στόχοι… χρονιάς! Οπλιστείτε με αποφασιστικότητα και υπομονή για ένα δρόμο που θα είναι βατός αλλά… μακρύς!

  1. Να είστε δυνατοί

Σκοντάψατε; Μόνο έτσι θα μάθετε να σηκώνεστε πάλι. Αντί να αυτό-μαστιγώνεστε, μάθετε από αυτό και προχωρήστε μπροστά!

  1. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας

Σε τακτά χρονικά διαστήματα με την επίτευξη των μικρών και μεγάλων στόχων επιβραβεύεστε τον εαυτό σας με κάτι μικρό αλλά σημαντικό (όχι όμως φαγητό!)

Δημήτριος Πέτσιος Msc

Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος