«Κατά μέσο όρο, οι ετεροσεξουαλικές γυναίκες πιστεύουν ότι οι ετεροσεξουαλικοί άνδρες προτιμούν τις πολύ αδύνατες γυναίκες, οπότε αν μεταβληθεί αυτή η αντίληψη στο μυαλό της γυναίκας, μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η εικόνα που έχει για το σώμα της», αναφέρουν ερευνήτες από το Πανεπιστήμιο της Florida.

Mirrorexercise720

Αποτελέσματα από 3 ανεξάρτητες έρευνες υποστηρίζουν η εικόνα σώματος της γυναίκας είναι ισχυρά συνδεδεμένη με την προσωπική της αντίληψη για το τι θέλουν οι άντρες. Το πώς οι γυναίκες αντιλαμβάνονται τις αντρικές προτιμήσεις φαίνεται πως επηρεάζει την εικόνα που έχουν για το σώμα τους, ανεξάρτητα από το πραγματικό σχήμα και βάρος.

Εικόνα σώματος και υγεία
Έχει αποδειχθεί ερευνητικά εξάλλου, ότι οι γυναίκες που είναι ικανοποιημένες με το σώμα τους τείνουν να τρώνε πιο υγιεινά, να ασκούνται περισσότερο και έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Τείνουν επίσης να αποφεύγουν ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως η υπερβολική δίαιτα και οι διατροφικές διαταραχές, ενώ υποφέρουν λιγότερο από σημεία κατάθλιψης.

Αντίθετα, σε όσες ζητήθηκε να δουν τηλεόραση και να διαβάσουν περισσότερα περιοδικά μόδας, ήταν λιγότερο ικανοποιημένες με το βάρος τους και είχαν κακή εικόνα για το σώμα τους.

Σχεδιασμός
Στις τρεις έρευνες, που έλαβαν χώρα στο πανεπιστήμιο της Florida, συμμετείχαν συνολικά 448 γυναίκες. Όλες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματόλογιο σχεδιασμένο να μετρά την ικανοποίηση για το βάρος που είχαν οι συμμετέχουσες. Σε κάθε μελέτη υπήρχε και μια ή περισσότερες ομάδες ελέγχου.

Οι ερευνητές ήθελαν καταρχήν να διαπιστώσουν αν η εικόνα σώματος μπορεί να επηρεαστεί από την επίδειξη φωτογραφιών από παχύτερες γυναίκες, που είχαν κριθεί ως ελκυστικές από άνδρες. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal Social Psychological and Personality Science, έδειξαν ότι η εικόνα για το βάρος τους βελτιώθηκε μετά από αυτήν την νοητική άσκηση.

Και στις 3 μελέτες, οι συμμετέχουσες είδαν εικόνα από γυναικεία μοντέλα με σώματα μεγαλύτερα από το «ιδανικό-πολύ λεπτό», να φορούν διάφορα ρούχα, από καθημερινά έως μαγιό. Σε όλες τις φωτογραφίες έλειπε το κεφάλι του μοντέλου, ώστε να μην επηρεάζεται η συμμετέχουσα από την ελκυστικότητα του προσώπου.

Στην πρώτη μελέτη οι εθελόντριες είδαν φωτογραφίες μεγαλόσωμων μοντέλων, χωρίς να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αυτές κρίθηκαν ελκυστικές από τους άνδρες. Στη δεύτερη μελέτη είδαν φωτογραφίες πολύ αδύνατων γυναικών και τους ανακοινώθηκε ότι αυτές προτιμούν οι άνδρες. Τέλος, στην τρίτη μελέτη, είδαν φωτογραφίες από μεγαλόσωμες αλλά και πολύ αδύνατες γυναίκες, ανέφερε πως πιστεύει ότι οι μεγαλόσωμες γυναίκες είναι πιο ελκυστικές.

Για πόσο;
Σε όλες τις μελέτες, οι γυναίκες ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση για το βάρος τους μετά τις εικόνες των – ελκυστικών για τους άνδρες – μεγαλόσωμων μοντέλων. Παρ’όλα αυτά, οι ερευνητές παραμένουν σκεπτικοί για το πόσο διαρκεί η θετική επιδράση αυτής της νοητικής χειραγώγησης, δεδομένης της υπερβολικής έκθεσης των γυναικών στην εντελώς αντίθετη προτροπή από τα μέσα ενημέρωσης.

Γιώργος Μίλεσης, MSc
Κλινικός Διαιτολόγος Διατροφολόγος
georgemiles9@gmail.com

Reference
A. L. Meltzer, J. K. McNulty. Telling Women That Men Desire Women With Bodies Larger Than the Thin-Ideal Improves Women’s Body Satisfaction. Social Psychological and Personality Science, 2014; DOI: 10.1177/1948550614561126