Υλικά για μια μεγάλη κατσαρόλα

200 γραμ σέλινο καλά καθαρισμένο

150 γραμ άσπρο λάχανο

2 μέτριες ντομάτες

2 μέτρια κρεμμύδια καλά καθαρισμένα

300 γραμ κολοκυθάκια

3 μεγάλα καρότα καθαρισμένα και χοντροκομμένα 1 ματσάκι μαϊντανό

Αλάτι, πιπέρι

1 φλιτζ του καφέ χυμό λεμονιού


Βήματα

Γεμίζετε μια κατσαρόλα με 3 λίτρα νερό, την βάζετε να ζεσταθεί.

Με υπομονή και κουράγιο ψιλοκόβετε όλα τα υλικά και τα ρίχνετε μέσα στη κατσαρόλα προτού ξεκινήσει να βράζει το νερό. Όταν πάρει βράση ξαφρίζετε λιγάκι εάν βγάλει αφρό, στη συνέχεια χαμηλώνετε τη φωτιά και τα αφήνετε να βράσουν υπομονετικά σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 1 ώρα.

Αφήνετε το μίγμα να χλιαρέψει και το αδειάζετε τμηματικά στο μπλέντερ του μίξερ σας. Κτυπάτε τα λαχανικά μέχρι να γίνουν ένα χοντροκομμένος πουρές.

Τον ξανααδειάζετε στη κατσαρόλα, αλατίζετε και πιπερώνετε κατά βούληση, ρίχνετε μέσα το χυμό λεμονιού, ανακατεύετε καλά και τον αδειάζετε σε αεροστεγές δοχείο και το βάζετε ψυγείο.

Με τούτη τη σούπα αντικαθιστάτε όλα τα γεύματα της ημέρας Μπορείτε να τη φάτε κρύα, αλλά και ζεστή. Η πρότασή μου είναι να τη ζεστάνετε γιατί το ζεστό φαγητό ηρεμεί το στομάχι και χορταίνει περισσότερο από το κρύο. Για το καλό σας μη τη συνοδεύσετε με ψωμί. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΤΗΛΕΘΕΑΤΗΣ.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ανά μερίδα (2 φλ)

Ενέργεια/Θερμίδες (Kcal): 68,7

Πρωτεΐνες (g): 3,5

Υδατάνθρακες (g): 14,7

Λίπη (g): 0,7

Φυτικές Ίνες (g): 4,7

Φολικό οξύ (μg): 59,9

Μαγνήσιο (mg): 43,7

Βιτ. C (mg): 53

Βιτ. A (RE): 1517

Φώσφορος (mg): 109,5

Ασβέστιο (mg): 65,2

Ψευδάργυρος (mg): 0,77

Κάλιο (mg): 757,9

 
Το σχόλιο δια…της Τροφής

Οι σούπες λαχανικών κατέχουν σταθερή αξία στο τραπέζι, εδώ και πολλούς αιώνες. Η πρώτη βραστή σούπα εντοπίζεται γύρω στα 9000 χρόνια πριν, ενώ ετυμολογικά προέρχεται από την ονομασία “sop”, εννοώντας μια παχύρευστη σούπα από κρέας και λαχανικά στην οποία μούλιαζαν το ψωμί.